Prvi operativni sistem posle Gejtsa

Windows 7 je prvi Microsoftov operativni sistem koji nije razvijan pod budnim okom Bila Gejtsa, a tehničke vođe koje su ga napravile morale su da se prilagode životu u kompaniji bez njenog osnivača i bivšeg glavnog softverskog arhitekte, izjavio je 19. marta rukovodilac kompanije Stiv Bolmer, na skupu McGraw-Hill 2009 Media Summit u Njujorku.

Windows 7, koji će se pojaviti kasnije u toku godine, proizvod je promena koje su se desile od kako je Gejts otišao i Microsoft je ponosan na ovaj svoj rezultat, izjavio je na okruglom stolu kojim je predsedavao glavni urednik časopisa BusinessWeek, Stiv Adler.

„Ovo je sjajno delo tima koji je radio nezavisno od Bila i njegovog rukovođenja i mislim da se zbog toga svi dobro osećamo. Morali smo da ga završimo i smatram da će to biti nešto stvarno veliko i važno.“

I zaista, probna verzija Windowsa 7 koja je već dostupna, dobila je pozitivne ocene prvih korisnika. Njegov prethodnik, Windows Vista, razvijan je preko pet godina i naišao je na mlak prijem kod brojnih kompanija i pojedinaca.

Iako to nije izričito rekao, Bolmer je svejedno potvrdio da su on i njegove kolege imali ograničeno polje delovanja u pogledu donošenja pojedinih tehničkih odluka u Microsoftu dok je Gejts bio tu. Gejts je prošlog jula svoje svakodnevne obaveze u Microsoftu zamenio radom u filantropskoj organizaciji The Bill and Melinda Gates Foundation koju je osnovao zajedno sa svojom ženom. Njegove odgovornosti preuzeli su Microsoftov glavni softverski arhitekta Rej Ozi i glavni direktor za istraživanje i strategiju Krejg Mandi.

Bolmer je rekao da je prva stvar koja je promenila kompaniju, način na koji on, Ozi i Mandi rade kao tim na donošenju tehnoloških odluka. „Način na koji nas trojica obavljamo posao u, kako ja to volim da kažem, ‚centru tehnološkog liderstva‛, sigurno je različit od načina na koji je to radio Bil“, rekao je on.

„Gejts je imao više od konačne reči u tehnološkim odlukama. Bio je osnivač. Ja jesam bio izvršni direktor, ali on je bio ‘Bil’. Ukoliko bi Bil smatrao da nešto treba uraditi, to se nije dovodilo u pitanje. Nije mnogo naređivao, ali ukoliko bi mislio da nešto trebalo uraditi, znali smo da će nam život biti mnogo komplikovaniji ukoliko se ne bismo složili.“

I pored toga, Bolmer i njegove kolege bi, ako bi mogli da biraju, bili srećni kad bi se Bil vratio.

„Bil nam svejedno nedostaje“, rekao je Bolmer. „Ukoliko bismo prosečnom tehničaru u Microsoftu ponudili da glasa ‘Bil treba da se vrati, Bil ne treba da se vrati ‘on bi verovatno rekao ‘Da, bilo bi dobro da se Bil’. S druge strane, Bil radi nešto zaista važno i što svi cene, i mislim da svakome prija prilika da raste i preuzme veću odgovornost.“

Bolmer je odbio da kaže kad će se tačno Windows 7 pojaviti, rekavši samo da će to biti kad kompanija zaključi da je spreman. Zvanična reč kompanije je da će Windows 7 početi da se isporučuje tri godine posle Windows Viste, koja je poslovnim korisnicima isporučena u novembru 2006, a ostalima u januaru 2007.

|Search:Find More About Prvi operativni sistem posle Gejtsa|

[ad#ad-post1]