Automat za molitve

Web lokacija Information Age Prayer nudi vernicima mogućnost da za pet dolara mesečno umesto njih tri puta dnevno izgovori izabranu molitvu.

„Koristimo vrhunski sintezator govora da bismo svaku molitvu emitovali glasnoćom i brzinom koji odgovaraju tipičnoj osobi koja se moli. Svaka molitva se izgovara pojedinačno, s imenom naručioca prikazanim na ekranu“, navodi se u ponudi ove lokacije. „Naša usluga pruža vam zadovoljstvo u saznanju da će vaše molitve biti uvek izrečene, čak i kad se probudite kasno ili zaboravite da se pomolite.“

Za sada su na raspolaganju molitve namenjene ograničenom broju veroispovesti, ali on će se postepeno povećavati.

Cena svejedno zavisi od dužine molitve, ali pod određenim uslovima može se dobiti i popust. Molitve koje nisu vezane za neku specifičnu religiju, koštaju manje (na primer, molitva za mir u svetu i molitva za finansijsku pomoć koštaju četiri dolara mesečno), a najjeftinija je molitva za decu (dva dolara mesečno)

Ukrštanje religije i tehnologije na ovaj način znalo je ranije da bude tema naučno-fantastičnih priča i romana. Neki od njihovih autora su se još pre nekoliko decenija upitali – ako mašina može da se moli umesto nas, zašto ne bismo napravili i robotskog papu i sveštenstvo? Kliford Simak je ovu ideju razradio u svom romanu “Projekat Papa”.

U svojoj priči „Dobre vesti iz Vatikana“ iz 1971. pisac Robert Silverberg pisao je o robotu kardinalu koji bi jednog dana moga da postane papa, a Rodžer Zelazni u svom „Gospodaru svetla“ iz 1967. opisuje molitvomat, automat za molitve.

|Search:Find More About Automat za molitve|

[ad#ad-post1]