Lenovo predstavio radne stanice zasnovane na procesoru Nehalem

Kompanija Lenovo Group je početkom ove nedelje predstavila nove modele radnih stanica zasnovane na Intelovim četvorojezgarnim procesorima Nehalem, koji će biti predstavljeni sledeće nedelje.

Moćnu radnu stanicu ThinkStation D20 i niskobudžetnu ThinkStation S20, pokretaće Intelovi procesori iz dvojezgarne serije Xeon 3500 i četvorojezgarne serije Xeon 5500. Ovi procesori deo su linije Negalem-EP serverskih proizvoda. Računari su namenjeni korisnicima kojima su potrebni moćni sistemni za obradu grafike i drugog digitalnog sadržaja, kao i inženjerima.

Radna stanica D20 je dvoprocesorski sistem, koji omogućava da dva procesora rade zajedno i podržava do 96 GB sistemske memorije. Radna stanica S20 ima samo jedno ležište za procesor i podržava do 12 GB sistemske memorije. Oba sistema imaju na čvrstim diskovima prostor za čuvanje podataka kapaciteta do 1TB.

Procesori Nehalem će unaprediti performanse novih radnih stanica u odnosu na prethodnu generaciju, pre svega zato što je Intel eliminisao usko grlo koje se javljalo kod ranijih modela procesora. Nova mikroarhitektura sadrži memorijski kontroler integrisan u procesorsko jezgro i omogućava bržu komunikaciju između procesora i sistemske memorije. Svako jezgro podržava dvonitni rad, tako da računar sa dva procesora može istovremeno izvršavati osam skupova programskih instrukcija, (odnosno osam programskih niti).

Radne stanice se isporučuju sa operativnim sistemima Windows Vista Business ili Red Hat Enterprise Linux. Za grafički podsistem je zadužena Nvidijina grafička kartica Quadro ili ATI-jeva FirePro, koje mogu znatno olakšati rad procesora.

Model ThinkStation S20 će se prodavati po ceni od 1070 dolara, a dvojezgarni model ThinkStation D20 po ceni od 1550 dolara. Početak prodaje očekuje se krajem meseca.

|Search:Find More About Lenovo predstavio radne stanice zasnovane na procesoru Nehalem|

[ad#ad-post1]