Toshiba odložila pojavljivanje prvog punjača DMFC baterija

Kompanija Toshiba saopštila je da će prodaja njenog prvog punjača gorivnih ćelija koje direktno koriste metanol (Direct Methanol Fuel Cell, DMFC) početi kasnije nego što je najavljeno, zbog problema sa nekim komponentama punjača.

Toshiba i druge japanske kompanije već godinama rade na razvoju DMFC gorivnih ćelija. Električna energija u tim ćelijama se proizvodi hemijskom reakcijom između metanola, vode i vazduha. Jedini sporedni proizvodi te raekcije su manja količina vodene pare i ugljen dioksida, pa se nova tehnologija smatra „zelenijom“ od standardnih baterija. Druga prednost je mogućnost dopune jednostavnom zamenom spremišta sa metanolom za svega nekoliko sekundi.

Na izložbi Ceatec Japan koja je održana u septembru prošle godine, Toshiba je prikazala prototip mobilnog telefona sa DMFC baterijom, razvijen u saradnji sa japanskim operaterom mobilne telefonije kompanijom KDDI, i najavila da će se on pojaviti u prodaji do sredine 2009. godine. Toshiba planira i razvoj DMFC ćelija za prenosive računare, koje bi takođe do kraja 2009, trebalo da se nađu u prodavnicama. Prvi korak u pravcu šire upotrebe uređaja sa DMFC baterijama, jeste razvoj punjača tih baterija.

Prema planovima Toshibe, godišnja prodaja uređaja sa DMFC baterijama bi do 2015. godine trebalo da dostigne iznos od jedne milijarde dolara.

|Search:Find More About Toshiba odložila pojavljivanje prvog punjača DMFC baterija|

[ad#ad-post1]