Pripazite se supermodeli, stiže HRP-4C!

Posetioci modne revije koja je početkom ove nedelje održana u Tokiju, bili su više nego iznenađeni kada su među modelima na pisti ugledali neobičnu pojavu. Radi se o prvoj manekenki-robotu koja je prisutnima demonstrirala svoje sposobnosti kretanja po modnoj pisti.

Robota pod imenom HRP-4C razvili su naučnici iz japanskog Nacionalnog instituta za naprednu industijsku nauku i tehnologiju u okviru projekta razvoja humanodinih robota. HRP-4C je visok 158 santimetara i težak oko 43 kilograma (uključujući baterije), što prema rečima predstavnika Institita odgovara visini i težini prosečne Japanke. Posetioci modne revije ipak nisu imali tu nesvakidašnju priliku da vide kako HRP-4C nosi kreacije japanskih kretaora, budući da je „manekenka“ bila obučena u neku vrstu plastičnog oklopa sive boje, koji joj je davao izgled nekog od junaka „Zvezdanih ratova“.

HRP-4C je napravio nekoliko koraka po pisti, izgovorio nekoliko pozdravnih rečenica, i nakon toga praćen aplauzima napustio modnu pistu.

Predstavnici Instituta za naprednu industijsku nauku i tehnologiju izjavili su da su zadovoljni dostignutim stepenom razvoja robota, i demonstracijom njegovih (njenih?) sposobnosti na modnoj pisti, ali i naglasili da je dan kada će slične „manekenke“ zameniti prave modele još uvek daleko.

|Search:Find More About Pripazite se supermodeli, stiže HRP-4C!|

[ad#ad-post1]