China Unicom pregovara o prodaji iPhonea

Kompanija China United Telecommunications (China Unicom), drugi po veličini kineski operater mobilne telefonije, saopštila je da pregovara sa kompanijom Apple o prodaji njenog mobilnog telefona/ličnog digitalnog pomoćnika iPhone u Kini.

Kineski korisnici mobilne telefonije već dugo čekaju na početak legalne prodaje iPhonea. Iako se činilo da će prednost u sklapanju ugovora sa Appleom imati kompanija China Mobile, najveći kineski operater mobilne telefonije, u poslednje vreme sve su glasnije najave da će kompanija China Unicom prva potpisati ugovor sa Appleom. Tim najavama doprinosi i činjenica da su Apple i China Unicom nedavno otvorili prodavnicu u kojoj se prodaju reparirani proizvodi kompanije Apple. Osim toga, kompanija China Mobile je nedavno dobila licencu i planira da izgradi mrežu mobilne telefonije zasnovanu na tehnologiji TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access), dok je kompanija China Unicom najavila da će razvijati mrežu zasnovanu na tehnologiji širokopojasnog višestrukog pristupa podelom koda (Wideband Code Division Multiple Access, WCDMA). A, iPhone radi samo u WCDMA mrežama.

Bilo kako bilo, jedna činjenica je neporeciva – u tom delu Azije vlada veliko interesovanje za iPhoneom. O tome govori i podatak da je, nakon objavljivanja vesti o početku pregovora sa Appleom, vrednost akcija China Unicoma na honkonškoj berzi porasla za 10 procenata.

|Search:Find More About China Unicom pregovara o prodaji iPhonea|

[ad#ad-post1]