Jenki stadion dobio džinovski LED ekran

Novi Jenki stadion u Njujorku čija je izgradnja koštala 1,3 milijarde dolara, dobio je ogroman video ekran zasnovan na svetlećim diodama (light emitting diode, LED) na kome će se objavljivati rezultati i prikazivati takmičenja.

Novi ekran Mitsubishi Diamond Vision HD je dimenzija 31,4 x 17,7 metara i šest puta je veći od ekrana koji se ranije nalazio na stadionu. Ekran ima rezoluciju 1080p za prikazivanje slike visoke definicije i u njega je ugrađeno 8.601.600 LED dioda koje prokrivaju površinu od 550 kvadratnih metara. Na ekranu se istovremeno mogu prikazivati četiri odvojene slike, kao i „slika u slici“.

Zanimljivo je da zbog pravila bejzbol lige na njemu nije dozvoljeno ponovljeno prikazivanje spornih momenata igre, tako da će se sudijske odluke donositi izvan terena, što će verovatno odužiti igru. Postoji uverenje da će se sporni snimci prikazivati posle sudijske odluke, ali na ekranu ove veličine mogle bi se uočiti njihove eventualne greške.

Pored džinovskog ekrana na stadionu se montira i oko 1400 drugih video ekrana svih veličina, od kojih su 550 ekrani Sony Bravia. Svim ekranima upravljaće se preko IP mreže koju je instalirao Cisco Systems. Pošto ekrani imaju jedinstvene IP adrese na svaki se nezavisno šalje komprimovani MPEG-4 video sa reklamama kakve se često prikazuju na bejzbol utakmicama.

Da sve bude još grandioznije, duž ograde na drugom nivou instaliran je i LED sistem za prikazivanje rezulatata u vidu video trake dugačke 390 metara, koju je napravila kompanija Daktronics. Pored rezultata i informacija o timovima očekuje se da će ova traka noću poslužiti i za psihodelični svetlosni šou kako je to uobičajeno na košarkaškim utakmicama NBA lige u većini dvorana u SAD.

Ukoliko do prikazivanja svetlosnih efekata dođe, bilo bi to prvo odstupanje od dosadašnje tradicije američkog bejzbola. |Search:Find More About Jenki stadion dobio džinovski LED ekran| [ad#ad-post1]