Čarls Šimoni ponovo u svemiru

Čarls Šimoni, koji je svojevremeno bio zaposlen u Microsoftu i rukovodio razvojem značajnih projekata kompanije, našao se u četvrtak, 26. marta 2009. godine po drugi put u svemiru.

Šimoni je zajedno sa ruskim kosmonauto Genadijem Padalkom i američkim kosmonautom Majklom Baratom uzleteo u letelici Sojuz TMA 14 sa kosmodoroma Bajkonur u Kazahstanu, na putovanje do međunarodne svemirske stanice koja se nalazi u orbiti oko Zemlje. Nakon trinaestodnevnog boravka u svemiru, Šimoni će se vratiti na Zemlju u letelici Sojuz TMA 13 zajedno sa kosmonautima koji već duže vreme borave u svemirskoj stanici – ruskim kosmonautom Jurijem Lončakovom i američkim kosmonautom Majkom Finkom.

Poslednjih dana u međunarodnoj svemirskoj stanici, koja se nalazi na oko 355 kilometara iznad površine Zemlje i kreće se brzinom od 28.000 kilometara na čas, je veoma živo. Dan ranije stanicu je napustila sedmočlana posada američkog broda Discovery, nakon osam dana boravka i rada u svemiru. Američki kosmonauti su na stanici postavili nove uređaje koji omogućavaju pretvaranje mokraće u pijaću vodu i prilikom boravka van stanice postavili novu opremu koja iz solarnih ćelija obezbeđuje energiju neophodnu za rad stanice.

Čarls Šimoni je sedmi “svemiriski turista” – tačnije šesti pošto je jedini dosada dva puta leteo u svemir. Njegovi prethodnici su bili Denis Tito (2001.), Mark Šatlvort (2002.), Gregori Olsen (2005.) i Anuše Ansari (2006), a nakon Šimonijeovg prvog leta u svemir 2007. godine, naredne, 2008. u svemir je poleteo Ričard Geriot.

Nekoliko reči o Čarlsu Šimoniju i njegovom doprinosu razvoju računarstva. Njegov put od od Univerziteta Kalifornije u Berkliju, na kome je 1972. godine diplomirao matematiku i statistiku, do svemira više je nego zanimljiv. Šimoni je rođen 1948. godine u Budimpešti, u kojoj je završio srednju školu. Za vreme školovanja radio je honorarno kao noćni čuvar u računarskoj laboratoriji u kojoj je uz pomoć jednog od tamošnjih programera i ogromnog računara sa vakumskim cevima i bušenim karticama Ural II, proizvedenog u SSSR, stekao prva znanja iz računarstva. Nakon odlaska u SAD i diplomiranja na Univerzitetu Kalifornije, Šimoni se zaposlio u istraživačkom cenru kompanije Xerox u Palo Altu u Kaliforniji, gde je sarađivao sa nekim poznatim računarskim imenima kao što su Alan Kej, Batler Lampson i Robert Metkalf. Mnogi hroničari računarstva nazivaju tu saradnju “najproduktivnijim periodom u istoriji Xeroxa”.

Radeći zajedno, Šimoni i Lampson su razvili program Bravo namenjen za stvaranje dokumenata na način “ono što vidiš je ono što ćeš dobiti” (What You See Is What You Get, WYSIWYG). Sistem WYSIWYG, koji je danas široko zastupljen u programima za obradu teksta, ali i programima za editovanje HTML dokumenata, omogućava da sadržaj nekog dokumenta za vreme njegovog editovanja izgleda vrlo približno konačnom izgledu dokumenta.

Uporedo sa radom u Xeroxu, Šimoni je 1977. godine doktorirao na Univerzitetu Stanford, a 1981. godine se na nagovor Metkalfa obratio direktno Bilu Gejtsu i dobio zaposlenje u Microsoftu. Šimoni je u Microsoftu rukovodio razvojem programa Multiplan (prethodnik Excela), a zatim i razvojem programa Word i Excel koji spadaju u najprofitabilnije Microsoftove proizvode.

Čarls Šimoni je 2002. godine napustio Microsoft da bi zajedno sa Gregorom Kicalesom osnovao kompaniju Intentional Software, koja razvija aplikacije iz oblasti tzv. namenskog (usmerenog) programiranja. Znanje stečeno u Xeroxu i Microsoftu omogućilo je Šimoniju da postane uspešan preduzetnik i da se nađe na rang-listi najbogatijih ljudi na svetu koju svake godine objavljuje časopis Forbes. Poput mnogih drugih milijardera i Šimoni se bavi dobrotvornim radom, pa je tako darovao značajne sume Univerzitetu u Oksfordu, simfonijskom orkestru i javnoj biblioteci u Sijetlu i američkom Institutu za napredne studije. Zanimljivo je da su Šimoniju, kao i nekim drugim softverskim milijarderima, slabost brodovi – njegova luksuzna mega-jahta Skat, dugačka 71 metar, je trideset treća najduža jahta na svetu.

Šimoni se za letove u svemir pripremao u Rusiji, gde je u tamošnjem svemirskom centru prošao kompletnu obuku i stekao osnovno znanje ruskog jezika. Po njegovim rečima prilikom priprema za let najteže mu pada trening u rotacionoj stolici koja se okreće velikom brzinom, što je uobičajeni način za privikavanje na boravak u bestežinskom stanju i sprečavanje vrtoglavice.

Kao i prilikom prvog boravka u svemirskoj stanici Šimoni će i ovog puta obaviti nekoliko naučnih eksperimenata. Kao i drugi članovi posade svemirske stanice i Šimoni će moći da telefonira porodici, šalje poruke e-pošte i čak objavljuje dnevnik na Internetu na adresi www.charlesinspace.com

|Search:Find More About Čarls Šimoni ponovo u svemiru|

[ad#ad-post1]