Otpuštanja u IBM-u se nastavljaju

Američki dnevni list Wall Street Journal izvestio je početkom ove nedelje da će kompanija International Business Machines, poznatija kao IBM, otpustiti “značajan broj” svojih zaposlenih, pre svega u sektoru koji se bavi razvojem poslovnih rešenja i usluga. Iako je IBM u četvrtom tromesečju 2008. godine povećao svoj prihod za 12 posto, i početkom ove godine već otpustio 4600 zaposlenih, otpuštanja se nastavljaju.

Ukupan prihod IBM-a u poslednjem tromesečju 2008. dostigao je 4,5 milijardi dolara, međutim kompanija i dalje trpi posledice svetske finansijske krize i sveopšteg smanjivanja IT potrošnje, tako da su otpuštanja u cilju smanjivanja troškova neminovna.

Za sada ni zvaničnici IBM-a niti Wall Street Journal nisu objavili tačan plan smanjivanja broja zaposlenih. IBM zapošljava skoro 400.000 radnika u 170 zemalja sveta, od čega ih se 115.000 nalazi u SAD. Najveći IBM-ov ogranak (koji će najverovatnije biti prvi na udaru otpuštanja) je Grupa za poslovna rešenja i usluge, koja zapošljava oko 180.000 radnika.

Nakon što je u januaru optušteno 4600 zaposlenih, u februaru je onima koji su dobili otkaz u nekom od američkih pogona IBM-a ponuđeno da se presele u neku od podružnica kompanije u svetu, uz uslov da im primanja budu identična primanjima tamošnjih zaposlenih. U pitanju su IBM-ovi pogoni u Indiji, Kini, Brazilu, Meksiku, Češkoj, Rusiji, Južnoj Africi, Nigeriji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Analitičari, međutim smatraju da je veliko pitanje koliko otpuštenih radnika će prihvatiti ponudu kompanije, kada se zna da, primera radi, u IBM-voj podružnici u Indiji stariji softverski inženjer, sa pet do deset godina iskustva ima godišnju platu od 605.000 rupija, odnosno oko 15.000 dolara.

|Search:Find More About Otpuštanja u IBM-u se nastavljaju|

[ad#ad-post1]