Intel podiže ulog sa serverskim čipovima Nehalem

Intelovi novi serverski čipovi serije Xeon sadrže značajna unapređenja koja će poslužiti kao osnova budućim čipovima namenjenim računarstvu visokih performansi, kažu analitičari.

Novi Xeoni su zasnovani na Intelovoj najnovijoj mikroarhitekturi Nehalem koja poboljšava brzinu sistema tako što saseca uska grla koja su gušila njegove ranije čipove. Unapređenja su Intelov korak ka izgradnji serverskih čipova koji su u stanju da brže izvršavaju aplikacije. Proizvođači čipova neprekidno ugrađuju u svoje procesore sve složenije osobenosti kako bi ih naterali da izvršavaju veći broj aplikacija, čime se smanjuje potreba za dodatnim komponentama u serverima.

Intel će nove Xeon čipove ponuditi 30. marta a prve ponude biće namenjene radnim stanicama i serverima. Apple i Lenovo su već najavili da radne stanice sa čipovima sa dva i četiri jezgra, dok će se drugi proizvođači verovatno oglasiti tog dana. Kasnije u toku godine Intel bi mogao da objavi i Nehalem čipove sa šest i osam jezgara.

Analitičari smatraju da se radi o tehnološkom skoku kakav Intel već duže vreme nije načinio, a kao najznačajniju promenu izdvajaju integraciju memorijskog kontolera u procesor, što omogućava bržu komunikaciju s memorijom, otklanja kašnjenje koje je uticalo na rad prethodnih Intelovih procesora i poboljšava performanse servera.

Aplikacije s puno podataka, kao što je obrada videa, često zahtevaju da procesor pribavi podatke iz memorije i Intelovi raniji čipovi morali su za to da koriste magistralu za prenos podataka nazvanu prednja magistrala (front-side bus, FSB). Posle višegodišnje kritike Intel je uklonio tu magistralu i u procesore Nehalem integrisao memorijski kontroler. Po mišljenju analitičara, ovo poboljšanje će Intelu olakšati korišćenje bržih memorijskih tehnologija kao što je DDR3.

Drugo značajno unapređenje je dodavanje tehnologije QuickPath Interconnect (QPI), povezivanja od tačke do tačke koje procesor oprema bržim kanalom za komunikaciju s drugim procesorima i sistemskim komponentama, kažu analitičari. QPI uklanja neka stara uska grla ranijih Intelovih mikroarhitektura i povećava brzinu sistema i performanse po vatu. Sa dodavanjem jezgara QPI će serverima pomoći da izvršavaju više poslova u paraleli i izađu na kraj s većim opterećenjima i aplikacijama koje intenzivno koriste podatke pa im stoga treba širok propusni opseg i dosta procesorske snage.

Korist se neće osetiti samo na strani hardvera – čipovi će moći da izvršavaju više zadataka u odnosu na ranije Xeonske procesore i to uz manju potrošnju struje, što će smanjiti i energetske troškove. Veći broj jezgara doprineće i objedinjavaju servera i njihovom smeštanju u manji prostor u centrima za obradu podataka.

Uprkos novim odlikama, čipovi će u početku teško nalaziti kupce jer organizacije nastoje da smanje IT troškove za vreme recesije. Međutim, novi čipovi će Intelu generisati dobru profitnu stopu i možda će ga uvesti na nova tržišta poput računarstva visokih performansi.

Čip sa osam jezgara s radnim imenom Nehalem-EX, moći će da izvršava aplikacije s velikim brojem podataka kakve se koriste za naučna i tehnološka istraživanja. Ovi čipovi imaju dovoljno snage da paralelno izvršavaju više poslova nego što su to u stanju čipovi Xeon s četiri jezgra, koji su primereniji manje zahtevnim aplikacijama kao što su baze podataka.

Intel je počeo da govori o čipovima Nehalem 2007. godine, a prvi čip zasnovan na ovoj arhitekturi pojavio se u novembru 2008. pod imenom Core i7 i namenjen je stonim računarima visoke klase.

Zanimljivo je da je pomenuta arhitektura dobila ime po indijanskom plemenu Nehalem iz klana Tillamook na severu Oregona. Na njihovom jeziku Nehalem znači “gde žive ljudi”. Sto kilometara zapadno od Portlanda i neposredno uz obalu okeana, nalazi se i gradić Nehalem na istoimenoj reci.

|Search:Find More About Intel podiže ulog sa serverskim čipovima Nehalem|

[ad#ad-post1]