Apple priprema Internet računar

Ultraprenosivi (mini) računari, ili kako ih neko zbog njihove prevsahodne namene naziva računari za Internet (netbooks) su sve popularniji, a sve više poznatih proizvođača se odlučuje da uđe i na taj segment tržišta. Internet računari su se pojavili na tržištu 2007. godine, a u 2008. godini je prodato oko 10.000.000 tih malih uređaja koji omogućavaju korisnicima da obavljaju jednostavne zadatke, kao što je krstarenje Internetom, slanje i primanje e-pošte, slušanje muzike i izvršavanje osnovnih programa. Računari koji spadaju u ovu kategoriju uobičajeno su lakši od jednog kilograma, debljina im iznosi 2,5 centimetra, imaju ekran dijagonale 7 do 10 inča, podršku za bežično povezivanje sa Internetom i baterije čiji životni vek je produžen. Njihova uobičajena cena se kreće između 199 i 599 dolara, a analitičari očekuju da će u 20 09. godini biti prodato oko 20.000.000 Internet račuunara.

Svoje modele Internet računara su do sada predstavile kompanije Asus, Dell, Lenovo, Hewlett-Packard, MSI, Acer i druge, ali će se po svemu sudeći do kraja godine na tom tržištu pojaviti još jedan ozbiljan “igrač” – kompanija Apple.

Nekoliko kineskih medija izvestilo je prošle nedelje da Apple u saradnji sa drugim kompanijama priprema svoj model Internet računara. Poznati su i neki detalji – ekrane osetljive na dodir će isporučiti tajvanska kompanija Wintek, a računar će sklapati kompanija Quanta Computer, takođe sa Tajvana. Kompanija Quanta već sklapa Appleove računare MacBook i iMac, a učestvuje i u razvoju jeftinih računara iz projekta “Jedan prenosivi računar za svako dete” (One Laptop Per Child, OLPC). Kineski mediji nagađaju da bi Appleov Internet računar mogao da bude predstavljen u drugoj polovini ove godine.

Nagađanja o Appleovom Internet računaru su privukla pažnju javnosti, pre svega zato što je kompanija do sada bila prilično ravnodušna prema tom delu tržišta. Rukovodioci kompanije su više puta izjavljivali da njihov moblini telefon/lični digitalni pomoćnik iPhone ima sve što je potrebno korisniku u pokretu, uključujući pristup Webu i mogućnost slanja i prijema e-pošte. Uz to, po njihovom mišljenju Internet računari generalno imaju neadkvatne, skučene tastature i nekvalitetne ekrane. Pre samo dva meseca, Tim Kuk glavni operativni rukovodilac Applea izjavio je da su ti računari “inferiorni u odnosu na iPhone i ne pružaju korisnicima ono što oni od njih očekuju”.

Ipak, Kuk je dodao: “Mada… i mi u Appleu imamo neke ideje u tom pogledu”.

Pojedini analitičari, međutim, ne dele stavove kineskih medija. Neki među njima smatraju da će Apple teško moći da napravi Internet računar jeftiniji od 500 dolara, kada se zna da prenosivi računari koje kompanija proizvodi koštaju od 999 dolara naviše. Drugi pak, podsećaju na to da Apple tradicionalno pridaje malo pažnje tastaturama (a u poslednje vreme sve više pažnje posvećuje uređajima sa ekranima osetljivim na dodir) i smatraju da će novi uređaj pre biti unapređeni plejer iPod Touch (“na steroidima”, kako je to slikovito opisao jedan komentator), ili čak, da će Apple u narednom perodiu svoje interesovanje okrenuti u pravcu razvoja čitača e-knjiga.

|Search:Find More About Apple priprema Internet računar|

[ad#ad-post1]