Intel Xeon procesori serije 5500: Novi nivo inteligencije i prilagodljivosti servera

Intel je danas predstavio najnapredniji serverski procesor, Intel® Xeon® Processor 5500 serije. Ovo je prvi serverski procesor baziran na Intelovoj poslodnjoj generaciji mikroarhitekture, poznate pod imenom Nehalem.

Sa Xeon 5500 serijom, Intel je postavio nove, više standarde i omogućio novi nivo inteligencije i prilagodljivosti za procesorski nivo. Jedinstvene odlike Nehalem arhitekture izdižu procesor u misleći, prilagodljivi deo serverskog rešenja. Procesor kontorliše svoje okruženje i ponašanje aplikacija koje pokreće, i shodno tome se prilagođava da bi isporučio onoliko performansi koliko je potrebno. Ova karakteristika ima veliki uticaj kako na performance, takoi na potrošnju energije.

Xeon 5500 serija ima čitav niz inovativnih odlika:

Intel QuickPath Arhitektura

Kako procesori postaju jači, tako instrukcije izvršavaju brže. Ipak, zastoj može nastati ako procesor ne može dobiti instrukcije i informacije iz memorije dovoljno brzo. Kad god procesor ili jezgro moraju da čekaju, performanse opadaju.

Intel® QuickPath Arhitektura predstavlja novi sistem arhitekture koji omogućava znatno brži protok informacija između čipa i memorije, smanjujući potencijalnu sporost.

Pored memorije koju dele svi procesori, Intel Quick PAh Arhitektura svakom procesoru daje njemu dodeljenu keš memoriju. Podaci kojima procesor pristupa najčešće su uskladišteni ovde, umesto u deljenoj memoriji koja je dalje. Ovo omogućava procesorima da znatno brže pristupaju podacima.

Ovo bi se moglo porediti sa kuhinjom. Keš memorija je kao ostava u kojoj su proizvodi koji se najčešće koriste. Bez ove lične zalihe, kuvar bi morao da se vozi do supermarketa svakog dana kako bi kupio sastojke koji su mu potrebni u pripremi jela. Ipak, ukoliko ima ostavu, može i jednom nedeljno otići do supermarketa, dopuniti svoje zalihe i imati sve namirnice nadohvat ruke, smanjujući vreme koje troši na put do supermarketa i nazad.

Prethodni sistemi arhitekture predviđali su istu putanju za sve podatke koji se razmenjuju između procesora i spoljne memorije (u analogiji sa kuhinjom – to bi bio put do supermarketa). Ponekad, ovo je značilo da je samo izvestan protok omogućen datom procesoru, što je usporavalo protok podataka. Sa Intel QuickPath arhitekturom, svaki procesor ima sebi dodeljenu, brzu vezu sa spoljnom memorijom, koja je lokalna drugim procesorima i I/O hub-u. To omogućava putanji da bude direktna i mnogo efikasnija. Takođe, ove putanje uvek pružaju maksimalnu brzinu, jer nisu deljene sa bilo kojim drugim procesorom.

Povremeni (neizostavni) odlasci u supermarket našeg kuvara mogu biti analogija procesoru koji nastoji doći do podataka ili instrukcija iz glavne memorije. Često, kada vozi do tamo, velike su gužve, jer je to put kojim idu i ostali vozači, pa stoga njegovo putovanje traje duže. Međutim, sa Intel QuickPath tehnologijom, kuvaru bi bila dodeljena samo njegova, ekskluzivna, brza traka koja ide direktno do supermarketa. Na ovaj način, jelo je pripremljeno mnogo efikasnije a ukus je jednako dobar!

Intel Turbo Boost tehnologija

Intel Turbo Boost tehnologija ubrzava softverske performanse koristeći procesorsku neiskorištenu snagu.

Ako procesor detektuje da radi ispod svojih mogućnosti, temperature i trenutnih limita, on može sam da klokuje brzinu da bi poboljšao performanse u jednom ili više procesorskih jezgara. Ukoliko sva četiri jezgra rade, dodatna snaga se prenosi na sva četiri. Ukoliko rade samo dva jezgra, onda se dodatna snaga raspoređuje samo na dva, omogućujući još znatnije poboljšanje performansi. To omogućuje ojačane performansi i za multi i single thread zadatke.

Ova tehnologija se može slikovito predstaviti kao osoba koja obavlja više radnji u isto vreme. Da bi ih sve istovremeno izvršila – pisanje, slušanje, pričanje, potrebna je sva koncentracija. Ako bi trebala da radi samo dva od ovih zadataka, oni bi bili izvršeni mnogo bolje i brže jer je dostupno više moždane snage.

Intel Hyper-Threading tehnologija

Intel® Hyper-Threading tehnologija (Intel® HT Technology) dozvoljava jednom procesoru da se pojavi kao dva “logička”procesora na operativnom sistemu (OS). Ova karakteristika operativnom sistemu omogućuje da deli količine zadataka na dve strane. Na primer, četvorojezgarni Intel Xeon processor 5500 serije može obrađivati do 8 tredova simultano. Ovo je vrlo efikasno sa stanovišta potrošnje uz uvećanje performansi današnjeg multi-threaded softvera.

Svako je, bar jednom, poželio da se može podeliti na dva dela kako bi čitav niz zadataka ranije okončao. Sa Intel HT tehnologijom, procesor upravo ovo postiže.

Intel Intelligent Power tehnologija

Sa Intel Intelligent Power tehnologijom, procesor može automatski smanjiti potoršnju energije u skladu sa opterećenjem. Postoji 15 različitih stanja energije koja procesor može postići, i jedno u drugo može menjati veoma brzo. Kada se jezgro ne koristi, njegova potrošnja energije se približava nuli. Za rezultat imamo činjenicu da Intel Xeon 5500 serija može inteligentno upravljati svojom potrošnjom na osnovu opterećenja zadacima u bilo kojem trenutku, značajno umanjujući troškove energije.

Ova tehnologija se može posmatrati kao intelignetni sistem osvetljenja u kući koji automatski podešava nivoe osvetljenosti u različitim prostorijama, s obzirom na to kako je soba korištena. Na primer, jako osvetljenje se kroisti dok se kuva u kuhinji, slabo u dnevnoj sobi kada se zabavlja nakon večere, a sva su svetla pogašena u praznim sobama.

|Search:Find More About Intel Xeon procesori serije 5500: Novi nivo inteligencije i prilagodljivosti servera|

[ad#ad-post1]