Gmail Labs više nije samo na engleskom

Googleov Gmail je upravo porastao, ali ne mnogo, ukoliko vam 422 biliona permutacija ne izgleda kao velik broj. Da bi obeležio peti rođendan svoje usluge za elektronsku poštu preko Weba, Google je objavio da njegova čarobna kutija s neobičnim funkcijama zvana Gmail Labs, koju je objavio prošle godine samo na engleskom, sada postaje globalna, jer je dostupna na još 49 jezika.

U njoj su, na primer, funkcije koje omogućavaju da opozovete slanje poruke u periodu od pet sekundi pošto ste pritisnuli taster za slanje; da rešite neka matematička pitanja pre slanja poruke, kako biste otežali njeno slanje kad ste pod gasom ili stresom (i kasnije zažalili što ste je poslali) i podsetnik da priložite datoteku ukoliko je pominjete u svojoj poruci.

„Pošto Gmail živi na internetu, u onome što zovemo ‘oblak’, u stanju smo da brzo uvodimo inovacije i korisnicima ponudimo kreativne, nove i korisne funkcije u gotovo redovnim dozama“ rekao je Erik Tolome, direktor upravljanja proizvodima u Googleu. „Trenutno na raspolaganju imamo 43 funkcije.“

Većina korisnika Gmaila je izvan SAD, tako da ne iznenađuje to što su ljudi sa raznih strana sveta tražili da se eksperimentalne bravure Gmail Labsa učine dostupnim i na njihovim jezicima. Želja im je upravo ispunjena. Novi jezici koje nudi Gmail Labs su bengalski, bugarski, češki, danski, estonski, finski, francuski, grčki, gudžaratski, hindi, holandski, hrvatski, mađarski, islandski, indonežanski, italijanski, japanski, kanada, katalonski, korejski, pojednostavljeni kineski, tradicionalni kineski, latvijski, litvanski, malajski, malajalam, maratski, nemački, norveški, orija, poljski, portugalski, rumunski, ruski, srpski, slovački, slovenački, španski, švedski, tagalog, tamilski, telugu, tajski, turski, ukrajinski i vijetnamski. Funkcije Gmail Labsa trenutno se ne izvršavaju samo još na tri od 49 jezika (ne računajući engleski) koje podržava i Gmail – arapski, hebrejski i urdu.

Da biste aktivirali neku od funkcija iz riznice Gmail Labsa, otvorite stranicu Labs označenu posebnim jezičkom unutar stranice Settings (veza se nalazi gore desno u sandučetu za prijem e-pošte).

Evo sada i objašnjenja za broj sa početka vesti, koje je ponudio Pal Takaši na zvaničnom mrežnom dnevniku Gmaila. „Svaki put kad se korisnik Gmaila prijavi, za njega se pravi namenska verzija JavaScripta zasnovana na izabranim funkcijama koje je aktivirao u Labsu. Pošto imamo 43 funkcije, to znači da se radi o 243 (oko 8 biliona) mogućih verzija Gmail JavaScripta koje korisnik može da dobije na engleskom. Doda li se tome još 49 jezika taj broj postaje nešto veći – 49 x 243 što je približno 422 biliona. Nema sumnje da bi testiranje svih tih verzija bio veliki izazov, ali mi smo uložili dosta truda da napravimo arhitekturu koja podržava ovu vrstu modularnosti i, na sreću, izgleda da do sada sve radi kako valja. Zato smo se upitali, zašto ne bismo dodali tih 422 biliona permutacija?“

|Search:Find More About Gmail Labs više nije samo na engleskom|

[ad#ad-post1]