AKO SE KAPITALNA INVESTICIJA UKLAPA … CIKLUSI POVRAĆAJA INVESTICIJA U ZAMENU SERVERA

„Izostavljanje tehnoloških investicija tokom perioda finansijske krize je kontraproduktivno … ciljane investicije u mnogim oblastima mogu doprineti efikasnijem poslovanju i rastu prihoda koji nadmašuju uštede iz neposrednih smanjenja troškova“, McKinsey Group

„Ukoliko nastavi da mudro investira tokom finansijske krize, ta organizacija ojačava svoju dugoročnu poziciju u budućnosti“, Burton Group

Globalna ekonomska kriza prisilila je kompanije da razmotre sve linije investicione potrošnje (CapEx), te da odlože sve što mogu. Gotovinski novac je kralj, i najbolje je moguće sredstvo da izvučete najviše iz onoga što imate? Pa, i da i ne, a u slučaju zamene sve starijih servera, odgovor je – ne.

Kao što to McKinsey ističe, potrošnju preduzeća u oblasti informacionih tehnologija (IT) bi trebalo razmotriti u okviru rešenja za aktuelne ekonomske probleme. To je tako zbog toga što nova efikasnija oprema može smanjiti operativne troškove (OpEx), kao i zato što preduzeća koja prave pametne IT investicije podstiču sopstvene inovacije i postaju konkurentnija.

To pogotovo važi za servere po osnovu povećanja mogućnosti proračuna i smanjenja tekućih troškova zahvaljujući Intelovim unapređenim tehnološkim proizvodima. Zamenom sve starijih servera, kompanije mogu značajno smanjiti broj sopstvenih servera, održati ekvivalentne performanse i ostvariti ogromne uštede u troškovima. Ili mogu obezbediti znatno više procesorske snage u okviru postojećeg infrastrukturnog okvira za istu cenu.

Postoji pet ključnih razloga za zamenu sve starijih servera, a svi donose uštede u troškovima i daju dodatnu vrednost u konačnom bilansu uspeha kompanije.

• Ušteda u troškovima za utrošenu energiju
• Ušteda u troškovima proširenja informatičkog centra
• Ušteda u troškovima održavanja
• Iskorišćavanje do tada neiskorišćenih kapaciteta
• Maksimiziranje stope povraćaja investicije u ažuriranje softvera

U ovom dokumentu detaljnije posmatramo svaku od ovih oblasti.

1/ Ušteda u troškovima za utrošenu energiju

“Razviti program za upravljanje promenama kako bi se približili energetski efikasnijem hardveru, tipično svakih tri do pet godina, kako bi upravljali povećanjem troškova za utrošenu energiju“, Gartner

Potrošnja energije u informatičkim centrima je postala ozbiljna briga preduzeća. Od 2002. godine, troškovi za utrošenu električnu energiju su rasli oko 5,5 odsto godišnje, i organizacije sada troše približno $0,50 na napajanje i hlađenje za svaki dolar koji potroše na hardver. Prema Gartner-u, očekuje se da će ta proporcija značajno narasti tokom sledećih nekoliko godina.

Ključna strategija za smanjenje potrošnje energije jeste zamena starih novim serverima. Analitička kuća IDC procenjuje da u svetu danas ima približno 30 miliona instaliranih servera u preduzećima širom sveta i oko 40 odsto tih servera su stari četiri godine ili više, i koriste procesore sa jednim jezgrom. Za kompanije se ukazuje ozbiljna prilika da zamene 12 miliona servera sa jednim procesorskim jezgrom onima koji su zasnovani na Intelovoj procesorskoj tehnologiji za servere – počevši od Intel® Xeon® processor 7400 serije, pa do Intel Xeon processor 5500 serije.

Osam meseci za povraćaj investicije – nakon čega slede kontinuirane uštede
Razmotrite informatički centar opremljen sa 184 servera sa jednim jezgrom koji su četiri godine stari. Da bi se postigle ekvivalentne proračunske performanse korišćenjem današnje Intelove Xeon 5500 serije, potreban je samo 21 takav server, što daje izuzetnu proporciju konsolidacije od 9:1 i brzi povraćaj investicije u trajanju od samo osam meseci. Površina potrebnog poslovnog prostora se smanjuje za 89 odsto, a troškovi za utrošenu električnu energiju na godišnjem nivou za 92 odsto. To znači uštedu u troškovima od $83.000 svake godine po osnovu smanjenja utroška za energiju, hlađenje i operativne troškove, i dodatnih $147.000 ušteda na godišnjem nivou po osnovu smanjenih troškova softvera i operativnog sistema .

Čak i kada zamenite tri godine stare dvojezgarske servere modernim serverima zasnovanim na Intelovoj Xeon 5500 seriji, uštede u troškovima su značajne. Na primer, 63 servera se mogu zameniti sa 21 serverom, što daje odnos konsolidacije od 3:1. Time se površina potrebnog poslovnog prostora smanjuje za 66 odsto, a ušteda u troškovima za električnu energiju na godišnjem nivou iznosi 76 odsto. Kombinacija uštede utrošene energije i smanjenih troškova za operativni sistem donosi uštedu od $61.000 godišnje .

Omogućavanje proboja u oblasti energetske efikasnosti

Intel je lider u računarskoj industriji u oblasti pronalaženja inovativnih načina da se serveri zasnovani na novim generacijama Intel Xeon procesora učine u većoj meri energetski efikasnim i snažnijim. Nova Intelova Xeon 5500 serija nije izuzetak u tom pogledu i pruža nekoliko novih prodornih mogućnosti. U poređenju sa Xeon 5300 serijom (koja je tipična za tri godine stare servere), tehnologija korišćenja energije u Intelovoj Xeon 5500 seriji daje petostruko bolje rezultate. Nju odlikuje pet puta više radnih stanja (tako da dinamički prilagođava potrošnju električne energije u zavisnosti od potrebe za određenim performansama), petostruko manji utrošak energije u neaktivnom stanju pri čemu su, zapravo, transakcije pet puta brže.

Intelov razvoj procesa proizvodnje 45nm poluprovodnika, koji su osnovi Intel Xeon 5500 serije, doveo je do značajnih dobitaka u pogledu energetske efikasnosti servera. Intelovi benchmarking testovi otkrivaju da se u informatičkom centru srednje veličine gde se izvršava 6.000 istovremenih poslova na serverima zasnovanim na 45nm Intel Xeon procesorima može uštedeti oko $316.000 samo na utrošku za električnu energiju u poređenju sa slučajem gde se koristi ranija generacija 65-nanometarskih procesora sa dva jezgra.

CERN – ubrzavanje ciklusa modernizacije servera radi postizanja smanjenja troškova energije

Neke organizacije ubrzavaju cikluse modernizacije svojih servera skraćujući ih na manje od tri godine kako bi postigle optimalan učinak po vatu u svojim informatičkim centrima. Jedan primer za to je CERN, najveća laboratorija za fiziku na svetu i dom velikog akceleratora hadronskih čestica (Large Hadron Collider). Imajući u vidu ogromne potrebe za proračunavanjima, kontrolisanje troškova za električnu energiju je uvek bio izazov. Do sada je CERN kupovao nove servere sa trogodišnjom garancijom. Međutim, s obzirom na sve veći značaj energetske efikasnosti u pogledu troškova informatičkog centra i dugovečnosti opreme, CERN ponovno procenjuje svoju praksu u pogledu životnog ciklusa servera, i nalazi da bi kraći period modernizacije nekih servera bio sasvim prikladan.

2/ Ušteda na troškovima proširenja informatičkog centra

Istraživanje HP-a obelodanjuje da evropskim informatičkim centrima ponestaje prostora, pri čemu većina funkcioniše koristeći 82 odsto svojih prostornih fizičkih kapaciteta. Štaviše, ove kompanije očekuju da će njihove potrebe za proračunavanjem prevazići preostalih 18 odsto raspoloživog prostornog kapaciteta sledeće godine. To predstavlja izazov za menadžere informatičkih centara koji, u aktuelnom ekonomskom okruženju, ne mogu opravdati širenje informatičkih centara.

Zamena proizvođačkih sistema se direktno sučeljava sa ovim izazovom. Dobici kod servera zasnovanih na Intel Xeon 5500 seriji u pogledu učinka i energetske efikasnosti omogućavaju menadžerima informatičkih centara sa ograničenim fizičkim prostorom da spakuju devet puta veću moć proračunavanja u postojeću infrastrukturnu opremu. Nadogradnjom starih servera se može izbeći povećanje štetnog ekološkog uticaja informatičkih centara i produžiti korisni životni vek postojeće opreme još mnogo godina, čime se ostvaruju uštede u poslovanju i kapitalu u milionima dolara.

Uzmimo za primer jedan informatički centar snage jednog megavata sa četiri godine starim serverima sa jednim jezgrom. Zamenom svakog servera onima koje pokreće Intel Xeon processor 5500 serija, informatički centar ostvaruje 8,8 puta bolje performanse i smanjuje utrošak energije za 18 odsto. To je jednako desetostrukom poboljšanju energetske efikasnosti servera (mereno učinkom po vatu) .

Produživanje radnog veka data centara

CERN-ov informatički centar je izgrađen 1972. godine da bi se tu postavili mejnfrejm računari, a kasnije je prostor prilagođen da bi se mogao instalirati veliki broj distribuiranih kompjutera. CERN-u je bilo potrebno više procesorske moći, ali nije želeo da ulaže u novi objekat. Nadogradio je svoje procesore sa jednim jezgrom moćnijim sistemima koji koriste četvorojezgarske Intel Xeon procesore. Komentar naučnika u CERN-u je bio: „Ovo omogućava CERN-u da obezbedi pet puta veću moć proračunavanja u okviru istih energetskih okvira za naš informatički centar“. Uštede u prostoru u informatičkom centru su bile još veće – oko 7,8 puta po osnovu broja potrebnih servera. Već je samo ovaj potez produžio korisni životni vek CERN-ovog informatičkog centra za dve godine, omogućavajući ovoj organizaciji da izbegne ogromne troškove i prekide u radu usled proširenja ovog objekta.

Intel IT – Intelova interna IT organizacija je uštedela $45 miliona u 2008. godini zamenom 20.000 starijih servera novijim serverima zasnovanim na Intel Xeon procesorima, što je omogućilo Intelu da izbegne skupu izgradnju objekata za informatičke centre na četiri lokacije.

3/ Ušteda na troškovima održavanja

Izveštaji u ovom sektoru pokazuju da se na svaki $1 utrošen kao investicija u novu infrastrukturu, potroši još $7 na održavanje. IT menadžeri neprestano tragaju za rešenjima za smanjenje troška održavanja IT opreme kako bi mogli da oslobode sredstva u budžetu za inovacije. Sve stariji informatički centri zadaju IT odeljenjima glavobolju. Kako serveri stare, sve su manje efikasni u radu, iziskuju sve više servisiranja i popravki, te se njihov trošak održavanja uskoro dramatično uvećava. Produžavanje važnosti garancija je skupo, a rizik od mogućeg zastoja u radu pada na pleća IT odeljenja i samo poslovanje. Mada troškovi održavanja servera znatno variraju, Forrester ukazuje da sve stariji server može koštati i do tri puta više od servera pod garancijom (standardnom trogodišnjom podrškom koju pruža proizvođač) .

Intel IT – značaj redovnih ciklusa zamene

Nakon detaljne analize povraćaja investicija, Intelova IT organizacija je zaključila da bi mogla smajiti troškove osvežavanjem svih servera nakon četiri godine. Ranije je Intelova IT organizacija zadržavala servere u upotrebi duže kako bi maksimizirala njihov korisni životni vek. Diane Bryant, direktorka za IT u Intel korporaciji, objašnjava: „Rutinsko investiranje u infrastrukturu, kao što je osvežavanje starih servera, je od kritične važnosti. U Intelovom odeljenju za IT smo utvrdili da neprestano unapređivanje naše postojeće infrastrukture zapravo smanjuje sumu novca koja je potrebna za održavanje i poslovanje u našem okruženju, te je stoga to investicija visokog prioriteta za nas“.

4/ Ušteda putem iskorišćavanje do tada neiskorišćenih kapaciteta

„Upotreba virtualizovanog okruženja ima potencijal da poveća koeficijent iskorišćenosti sistema, smanji potrošnju energije i potrebu za hlađenjem i prostorom, te da pojednostavi operacije smanjujući potrebe u pogledu upravljanja sistemom… Intelovi sistemi su optimizovani za povećano radno opterećenje koje podrazumeva virtualizacija“. IDC

Virtualizacija ubrzano pronalazi svoje mesto na tržištu. Taj trend podstiču sve veća potražnja za većom moći proračunavanja i shvatanje da su mnogi serveri nedovoljno iskorišćeni. U jednom IMEX-ovom izveštaju, na primer, se ukazuje da čak 82 odsto instaliranih resursa (servera, skladišnih kapaciteta za podatke, mreža) imaju koeficijent iskorišćenosti od samo 10 odsto. Kada se virtualizuju, koeficijent iskorišćenosti servera je tipično između 30 i 60 odsto, što daje skoro petostruki dobitak.

Intelova tehnologija virtualizacije (Intel® Virtualization Technology – Intel® VT) je integrisana u sve Intelove Xeon procesore, i ona unapređuje učinak virtualizacije u svakom delu serverske platforme. Serveri sa dva procesora (DP) zasnovani na Intel Xeon processor 5500 seriji podržavaju više virtualnih mašina (Virtual Machines – VMs) po serveru nego bilo koji drugi DP server koji je trenutno dostupan na tržištu. Procesor takođe podržava Intel VT FlexMigration. Time se omogućava IT odeljenju da koristi živu migraciju virtualnih mašina na različitim generacijama Xeon serverskih procesora u okviru istog skupa servera kako bi se omogućile vrhunske performanse tokom perioda intenzivnog korišćenja i automatski smanjio utrošak energije tokom perioda u kome je intenzitet korišćenja niži.

Intel radi zajedno sa Vmware-om, Microsoft-om, Citrix-om, Parallels-om i drugim kompanijama koje nude softver za virtualizaciju kako bi obezbedio optimizovana rešenja. Na primer, u kombinaciji sa VMware tehnologijom, Intelove optimizovane alatke i resursi mogu dati odnose konsolidacije za tipične servere od čak 20:1. Mnogi klijenti mogu postići čak bolje odnose konsolidacije.

AXA Technology Services – ušteda novca i poboljšanje koeficijenta iskorišćenosti

AXA Technology Services, pružalac usluga za interne potrebe kompanije AXA Group, prešao je na virtualizovano okruženje sa VMware* ESX Server-om na Intel Xeon platformi. Rezultati su bili impresivni. Ušteđeno je $550.000 u pogledu troškova za hardver, poboljšana je iskorišćenost servera za 30 odsto, postignut je odnos konsolidacije od 12:1, a korist se ostvaruje i kroz brže obezbeđivanje serverskih kapaciteta i bržu pripremu servera jer se potrebno vreme broji sada satima, a ne danima.

Timothy Midgley, šef tehničke službe za infrastrukturna rešenja u AXA-i, kaže: „Virtualizacija je uvećala naše mogućnosti, a istovremeno nam je dopustila da uštedimo na hardveru. U mogućnosti smo da reagujemo brže i imamo punu kontrolu nad našim resursima za proračune“.

5/ Ušteda putem maksimiziranja stope povraćaja investicije u ažuriranje softvera

Softver je u središtu poslovnih usluga. Nove softverske mogućnosti mogu dovesti do poboljšanja produktivnosti ili omogućiti izdiferencirane usluge. Softver može pružiti odgovarajući uvid i agilnost preduzećima koji su im potrebni da bi premostili jaz između strategije i izvršavanja.

Izbor prave hardverske platforme kao podrške softveru je od suštinske važnosti. Za većinu današnjeg softvera, optimalan izbor je poslednja generacija servera zasnovanih na Xeon procesorima.

Dell.com – nadogradnja hardvera podstiče prodaju hardvera

Ova organizacija je kombinovala osvežavanje servera i softvera kada je izvršila nadogradnju sa serverima PowerEdge* 2950 zasnovanim naWindows Server 2008* operativnom sistemu neposredno uoči užurbane sezone praznika 2007. godine. To je omogućilo Dell.com-u da opsluži 570 miliona zahteva što je za trećinu veći saobraćaj nego što je mogao da podrži stariji parnjak PowerEdge* 2850 zasnovan na Windows Server 2003.

Mada to, na prvi pogled, deluje suprotno intuitivnom pristupu, investicije usredsređene na informacionu tehnologiju u vreme ekonomskih teškoća će se višestruko isplatiti. Dobro usmerena, kratkoročna investicija u informacionu tehnologiju može smanjiti poslovne troškove i omogućiti suštinski važna unapređenja poslovnih performansi. Za razliku od sloma na berzi akcija internet kompanija kada je informaciona tehnologija percipirana kao uzrok, a ne žrtva, ovoga puta je IT deo rešenja.

|Search:Find More About AKO SE KAPITALNA INVESTICIJA UKLAPA … CIKLUSI POVRAĆAJA INVESTICIJA U ZAMENU SERVERA|

[ad#ad-post1]