Saradnja kompanija Intel i TSMC

Kompanija Intel je početkom ove nedelje najavila potpisivanje partnerskog ugovora sa najvećim svetskim ugovornim proizvođačem čipova, kompanijom Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Ugovor će toj tajvanskoj kompaniji omogućiti pristup dizajnu Intelovog jeftinog procesora Atom.

Partnerstvo sa TSMC-om može rezultirati namenski usavršenim čipovima koji će Intelu omogućiti pristup novim tržištima na kojima do sada nije uspešno nastupao. TSMC će moći da pruži svojim kupcima uvid u detalje dizajna procesora Atom što će omogućiti lakši dizajn novih uređaja.

Procesor Atom je trenutno najprisutniji u segmentu ultraprenosivih računara, mobilnih uređaja za pristup Internetu i pametnih telefona. Budući procesori Atom uključivaće integrisani grafički podsistem, adapter za pristup Internetu koji mogu učiniti procesor upotrebljivim u integrisanim uređajima i sličnim uređajima potrošačke elektronike. Da bi zadržao kontrolu nad ovim tipom uređaja kao i budućim procesorima koje će proisteći iz saradnje sa TSMC-om, Intel neće tajvanskoj kompaniji ustupiti tehnologiju proizvodnog procesa, i time će zadržati kontrolu nad proizvodnjom procesora.

Pored saradnje u proizvodnji procesora, dve kompanije već dvadeset godina uspešno sarađuju na razvoju čipova WiMax za bežične mreže.

Intelovi zvaničnici nisu želeli da govore da li će saradnja sa kompanijom TSMC dovesti do odstupanja od planiranog razvoja procesora Atom, niti su komentarisali pitanja o budućnosti čipa namenjenog pametnim telefonima, nazvanog Moorestown.

Intelova saradnja sa TSMC-om je najsličnija strategiji kompanije Arm koja generiše prihode putem licenciranja dizajna čipova za pametne telefone i integrisane uređaje proizvođačima. Na primer, Arm je licencirao svoje čipove kod kompanija Texas Instruments i Qualcomm, koje proizvode čipove za pametne telefone. Intelovo parterstvo sa TSMC-om je direktan napad na konkurenciju, naročito na Armov procesor, koji pokušava da uveća svoj udeo na tržištu prelazeći sa manjih uređaja na ultraprenosive računare, dok se Intel kreće u suprotnom smeru.

Predstavnici kompanije TSMC, ocenili su predstojeću saradnju kao dobru za obe kompanije jer će omogućiti pristup novim tržištima, a samim tim i većim zaradama što je naročito važno u trenutku kada industija poluprovodnika zapada u recesiju.

Intel već radi na usavršavanju svojih čipova i njihovom prilagođavanju novim proizvodima kao što su multimedijalne kutije i televizori. Intel je u februaru najavio da će prelazak sa 45-nanometarske na 32-nanometarsku proizvodnu tehnologiju smatrati prioritetnim, jer će omogućiti kompaniji da proizvede brže i manje čipove, sa više elemenata i mogućnosti. Za ostvarivanje ovog cilja Intel će u naredne dve godine u prilagođavanje proizvodnih pogona investirati sedam milijardi dolara. Planirano je da proizvodnjom 32-nanometarskih procesora počne krajem ove godine.

|Search:Find More About Saradnja kompanija Intel i TSMC|

[ad#ad-post1]

tnews