Intel predvodi rang-listu proizvođača u 2008.

Istraživačka kompanija iSuppli objavila je rezultate svog istraživanja tržišta procesora, koji pokazuju da je kompanija Intel zadržala prvo mesto na rang-listi najvećih svetskih proizvođača, dok je njen najveći rival, kompanija Advanced Micro Devices (AMD), ispala iz prvih deset na listi.

Istraživanje je pokazalo da je samo nekoliko kompanija od prvih 25 plasiranih uspelo da poveća svoj prihod u 2008. godini. Svetska ekonomska kriza i pad tražnje za procesorima doprineli su da veliki proizvođači zabeleže lošije rezultate od svojih manjih konkurenata.

Uprkos neznatnom smanjenju prihoda u odnosu na 2007, Intel je u 2008. godini ostvario prihod od 33,8 milijardi dolara i zauzeo 13,1 posto svetskog tržišta procesora. Na rang-listi sledi kompanija Samsung Electronics koja zauzima 6,5 posto tržišta, uprkos velikom sniženju cena njenih glavnih proizvoda, DRAM i NAND fleš memorija.

Treće mesto je zauzela Toshiba, koja je na tom mestu zamenila kompaniju Texas Instruments (TI). Veoma velika konkurencija na tržištu procesora za mobilne telefone doprinela je da kompanija Texas Instruments zabeleži slabiji rezultat nego u 2007, i u ovogodišnjem rangiranju se plasira na četvrto mesto. Njen glavni rival na tržištu procesora za mobilne telefone, kompanija Qualcomm, se očigledno bolje prilagodila zahtevima tržišta, budući da je u 2008. godini zaradila 6,5 milijardi dolara i sa 13. mesta u prethodnom rangiranju se pomerila na 8. mesto na ovogodišnjoj rang-listi.

Najveći pad prihoda u 2008. godini zabeležila je južnokorejska kompanija Hynix Semiconductor, zahvaljujući pre svega prezasićenosti tržišta DRAM memorija. Kompanija je sa 6. mesta u 2007. godini pala na deveto mesto u ovogodišnjem rangiranju.

Što se tiče najvećeg Intelovog konkurenta, kompanije AMD, to je jedini proizvođač procesora koji u odnosu na prošlu godinu nije uspeo da zadrži mesto u prvih deset na rang-listi. AMD je u 2008. godini ostvario prihod od 5,5 milijardi dolara (pad od 7,8 posto u odnosu na 2007. godinu) i sa desetog mesta prošlogodišnje liste “skliznuo” na 12. mesto na ovogodišnjoj rang-listi.

Istraživači kompanije iSuppli saopštili su da ukupna vrednost svetskog tržišta procesora iznosi 258,3 milijarde dolara, što je pad od 5,2 procenta u odnosu na 2007, kada je svetsko tržište procesora vredelo 272,6 milijardi dolara.

|Search:Find More About Intel predvodi rang-listu proizvođača u 2008.|

[ad#ad-post1]