Foxconn gradi digitalni grad

Tajvanska kompanija Hon Hai Precision Industry (poznatija kao Foxconn), najveći svetski ugovorni proizvođač elektronike široke potrošnje, saopštila je da će u narednih tri do pet godina investirati nekoliko milijardi dolara u izgradnju digitalnog grada, u kome će biti primenjena sva najnovija visokotehnološka dostignuća.

Predstavnici Foxconna izjavili su da će u prvoj fazi projekta učešće uzeti i kompanija IBM, čiji stručnjaci će pomoći u razvoju softvera nazvanog Smart City. Taj softver će omogućiti nadgledanje i upravljanje vitalnim gradskim funkcijama, a biće isproban u postojećim Foxconnovim fabrikama u Kini. Kompanija, naime, već ima u toj zemlji nekoliko ogromnih fabričkih kompleksa, takoreći gradova u malom, u kojima radi po nekoliko desetina hiljada radnika. Softver Smart City će pomoći u optimalnom korišćenju resursa tih fabričkih kompleksa, od smeštaja i ishrane zaposlenih do snabdevanja vodom, organizacije transporta i odnošenja smeća. Iskustva prikupljena u upravljanju tim malim “gradovima” biće primenjena u izgradnji digitalnog grada, izjavili su predstavnici kompanije Foxconn.

Predstavnici Foxconna nisu želeli da otkriju lokaciju na kojoj će se graditi digitalni grad, pravdajući se da bi u tom slučaju došlo do naglog povećanja cene zemljišta. Isto tako, nisu želeli ni da otkriju koje nove tehnologije će biti korišćene u digitalnom gradu, osim što su nagovestili da će za dobijanje električne energije biti upotrebljene solarne ćelije, a da će za osvetljenje biti masovno korišćena LED tehnologija i slične štedljive tehnologije.

Izgradnja digitalnog grada kompanije Foxconn umnogome podseća na projekat Songdo, u okviru koga kompanija Gale International gradi u Južnoj Koreji, u blizini Seula, visokotehnološki grad. Radi se o prvom gradu u svetu koji se gradi “od nule”, tj. na dotada potpuno praznom zemljištu, a njegovi graditelji pokušavaju da primenom najnovijih tehnologija digitalizuju sve aspekte svakodnevnog života.

|Search:Find More About Foxconn gradi digitalni grad|

[ad#ad-post1]