Rackable Systems kupuje Silicon Graphics

Kompanija Rackable Systems objavila je u sredu 1. aprila da će za oko 25.000.000 dolara u gotovini kupiti imovinu, potraživanja i dugovanja bankrotirane kompanije Silicon Graphics (SGI).

SGI je istog dana u Njujorku podneo zahtev za bankrotiranje po članu 11 američkog zakona o bankrotstvu. Prodaja imovine koju treba da odobri sud, okončaće se za najviše 60 dana. SGI koji je u drugom tromesečju zabeležio neto gubitak od 49,2 miliona dolara nastaviće da radi do okončanja ugovora o kupovini.

Kompaniju SGI su 1982. osnovali Džim Klark i Abi Silverstoun sa svojim kolegama sa Univerziteta Stanford i u početku je to bila kompanija koja je proizvodila terminale za 3D grafiku. Prvi proizvodi su koristili „Geometry Engine“ koji su razvili Klark i Mark Hana zahvaljujući Klarkovom dubokom poznavanju računarske grafike. Kompanija se vremenom prebacila na proizvodnju računara visokih performansi i pratećeg hardvera i softvera. Sedište kompanije nalazi se u Sanivejlu u Kaliforniji.

Kompanija je u i maju 2006. zatražila zaštitu po članu 11. Zakona o bankrotstvu, ali se do oktobra iste godine oporavila i vratila na tržište.

Ovom kupovinom Rackable Systems će proširiti svoj asortiman proizvoda za tržište računara visokih performansi i dobiti hardverske i softverske tehnologije koje će mu omogućiti da gradi sisteme za izvršavanje složenih algoritama koji se koriste u naučnim istraživanjima i u drugim okruženjima. Pored toga, dobiće i pristup klijentima kompanije SGI u upravnim, naučnim i obrazovnim sektorima.

Rackable Systems inače prodaje servere zasnovane na Intelovim x86 čipovima, ali pretežno u komercijalnim sektorima kao što je automobilska industrija, a sada će dobiti pristup i organizacijama kao što je NASA.

Rackable Systems kupovinom dobija i servisnu infrastrukturu kompanije SGI u oko 20 zemalja, što će mu odmah omogućiti i globalno prisustvo.

|Search:Find More About Rackable Systems kupuje Silicon Graphics|

[ad#ad-post1]