Gartnerovi saveti za smanjenje troškova

Kompanija Gartner organizovala je u Beogradu stručni skup na kome se govorilo o radikalnom smanjivanju troškova u IT odeljenjima i kompanijama.

Skup je otvorila ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Srbije, Jasna Matić, i istakla da se u našoj sredini još uvek nedovoljno uviđa potencijalni doprinos informacionih i telekomunikacionih tehnologija za razvoj privrede i smanjivanje troškova, i da je naša zemlja tako propustila pravo vreme za informatizaciju društva. Ministarka je apelovala da se uprkos finansijskoj krizi i recesiji, optimalna rešenja traže kroz razvoj i smanjivanje troškova koje omogućuju ove tehnologije.

Predavanja o radikalnom smanjivanju troškova održao je Mark Raskino, poznati analitičar u agenciji Gartner. On je izneo podatak da je u 2008. godini došlo do pada prihoda od prodaje hardvera za 14,9%, softvera za 0,3%, IT usluga za 1,7% i telekomunikacija 2,9%.

Ukupan pad prihoda u IKT sektoru u 2008. iznosio je 3,8 posto. Mark Rasino tvrdi da je oporavak moguć, ali da je zato neophodno menjati poslovnu i proizvodnu strategiju, primenjivati inovacije, stalno smanjivati troškove, obezbediti porast prihoda i pribaviti sveži kapital.

Analitičar Gartnera je naglasio da se troškovi za IT mogu smanjiti uvođenjem virtuelizacije, konsolidovanjem opreme, novim sadržajima na Web lokacijama, standardizovanjem poslovnih procesa i korišćenjem softvera za poslovnu inteligenciju.

Skup je uspešno organizovala lokalna kancelarija Gartnera u Beogradu.

|Search:Find More About Gartnerovi saveti za smanjenje troškova|

[ad#ad-post1]

tnews