Apple predstavlja server Xserve baziran na Nehalemu

Appleova mrežna prodavnica uskoro će početi sa primanjem porudžbina za nadolazeći Nehalem bazirani server Xserve. Internet stranica još nije aktivna, ali je odabir komponenti za staru verziju servera onemogućen.

Novi serveri najverovatnije će biti zasnovani na Intelovim četvorojezgarnim čipovima Xeon, verzija 5500 i 3500, koje Apple već koristi u svojim radnim stanicama MacPro, predstavljenim prošlog meseca. Intel tvrdi da su najnovije verzije Xeona najbrži čipovi koje je proizveo, za šta je najzaslužniji radni takt koji može ići i do 3,46GHz.

Intelova mikroarhitektura Nehalem unapređuje performanse sistema uklanjajući uska grla koja su karakterisala ranije čipove. U odnosu na prethodnike, pod izvesnim okolnostima novi čipovi mogli bi udvostručiti performanse servera, a pri tom utrošiti manje električne energije.

Najveće unapređenje je integracija memorijskog kontrolera u sam procesor, što omogućava bržu komunikaciju sa sistemskom memorijom. Memorijska latencija, koja je mučila prethodnu generaciju, sada je svedena na razumnu meru što će se odraziti na performanse samog servera.

Pored toga, stara sistemska magistrala (Front Side Bus, FSB), integracijom kontrolera postala je izlišna, a komunikacija između procesora i ostatka sistemskih čipova obavlja se putem nove i znatno brže magistrale nazvane QuickPath InterConnect, QPI.

Visoke performanse novih procesora pogoduju Appleovim nastojanjima da uvede paralelnu obradu podataka kao deo mogućnosti svog predstojećeg serverskog operativnog sistema kodnog naziva Snow Leopard Server. Operativni sistem je prilagođen višejezgarnim sistemima, a njegov integralni deo čini i tehnologija Grand Central koja omogućava serverskom softveru da bolje alocira zadatke i rasporedi ih na raspoloživa jezgra čime se ostvaruje ušteda u potrošnji.

Detalji o operativnom sistemu koji će se isporučivati uz nove servere nisu poznati, ali je moguće da će imati mogućnost smanjenja radnog takta procesora pri paralelnoj obradi podataka. Intel je ovo omogućio svojom tehnologijom Turbo Mode koja može po potrebi smanjiti radni takt procesora i doprineti uštedi energije.

|Search:Find More About Apple predstavlja server Xserve baziran na Nehalemu|

[ad#ad-post1]

tnews