IBM i Sun ne mogu da se dogovore

Pregovori o spajanju kompanija IBM i Sun Microsystems prekinuti su u nedelju 5. aprila, jer kompanije nisu mogle da se slože oko uslova ugovora.

Sunov upravni odbor odbio je u subotu formalnu ponudu IBM-a, smatrajući da je ponuđena cena previše niska, izvestio je dnevni list Wall Street Journal. Sun je uz to i zabrinut zato što ponuda daje IBM-u previše odrešene ruke da izađe iz pregovora.

Prvi nagoveštaji da dve kompanije pregovaraju o spajanju pojavili su se 18. marta. Kupovinom Suna za oko sedam milijardi dolara, IBM bi povećao svoje vođstvo na tržišta servera i dobio kontrolu nad Sunovim operativnim sistemom Solaris, programskim jezikom Java i drugim tehnologijama.

Međutim, kompanije se još uvek rvu oko cene i Sun je u subotu odbio IBM-ovu ponudu od 9,40 dolara po deonici, tvrdi New York Times i ujedno navodi da su pregovori propali.

Sun traži garancije da IBM neće odbaciti ugovor ukoliko bude suočen s jakim regulatornim preprekama, izveštava Times, a IBM ovaj zahtev smatra previše teškim.

Sun je IBM-u poslao obaveštenje da mu ukida pravo na ekskluzivne pregovore, a IBM je za uzvrat povukao svoju ponudu da kupi Sun, navodi Journal.

Ovakvi postupci sračunatog rizika nisu neuobičajeni u poslednjim fazama pregovora, navodi list, i kompanije se još mogu vratiti za pregovarački sto, ali za sada je odnos među njima opisan kao „suprotstavljen“.

Prvi izveštaji i pregovorima o spajanju IBM-a i Suna počeli su da se javljaju pre oko dve i po nedelje, ali nijedna kompanija nije ni potvrdila ni odbacila tvrdnje da se vode ikakvi pregovori.

IBM je marljivo proučio kompaniju Sun i nije našao ništa što bi ga sprečilo da kupi tu kompaniju, piše Journal.

Ukoliko kompanije ne uspeju da se dogovore, ostaje nejasno hoće li se pojaviti neki drugi veći kupac za Sun. Kad je IBM prvi put pokazao zanimanje za kupovinom, Sunovi investicioni bankari su se rastrčali i tokom zime obišli većinu velikih IT proizvođača da bi videli ima li još zainteresovanih kupaca, navodi Journal, ali nisu našli nijednog.

Ovo Sun stavlja u tešku poziciju, smatraju analitičari. Pošto se niko drugi ne javlja, Sun će eventualno morati da prihvati IBM-ovu ponudu, čak i ukoliko bude morao da proguta neke manje prihvatljive uslove.

Neizvesnost oko budućnosti Suna učiniće da kompanije odustanu od većih ulaganja u Sunove proizvode, što samo dodaje pritisak na sklapanje sporazuma, smatraju analitičari. Veliki klijenti cene stabilnost proizvođača i ne kupuju skupe proizvode od onog koji je u previranju.

|Search:Find More About IBM i Sun ne mogu da se dogovore|

[ad#ad-post1]