Intel ubrzava svoje procesore niske potrošnje

Kompanija Intel je najavila da će uskoro osvežiti svoju ponudu procesora za prenosive računare sa novim ultraštedljivim modelima koji bi trebalo da poboljšaju performanse računara bez uticaja na trajanje baterije.

Intel trenutno ima u ponudi ultraštedljive procesore namenjene malim i lakim prenosivim računarima, kao što je Appleov MacBook Air ili ThinkPad X300 kompanije Lenovo. Ovi čipovi mogu se ugraditi u kućišta male zapremine i troše znatno manje energije nego procesori na konvencionalnim prenosivim računarima. Štedljivi procesori su veličinom najsličniji metalnom novčiću, što je za oko 60% manje od standardnih mobilnih čipova.

Prenosivi računari opremljeni novim procesorima trebalo bi da brže izvršavaju aplikacije i pri tom troše istu količinu energije kao prethodni modeli. Procesori će raditi na frekvenciji od 1,6 GHz, što predstavlja ubrzanje od 200 MHz u odnosu na starije modele. U zavisnosti od aktivne aplikacije, postojeći modeli prenosivih računara sa ultraštedljivim procesorima bi trebalo da imaju autonomiju rada od četiri do sedam sati.

Novi Intelovi čipovi će biti deo mobilne platforme Montevina, koja obuhvata i skupove sistemskih čipova prilagođenih prenosivim računarima i kontrolere za bežični pristup Internetu.

Osvežavanje ponude dešava se neposredno pre planiranog predstavljanja novih Intelovih ultraštedljivih procesora za jeftine prenosive računare, koji se očekuju u drugom tromesečju ove godine kao deo poboljšane mobilne platforme Montevina Plus.

Između ostalih, deo novog kontingenta Intelovih procesora čini i model Core 2 Duo SU9600 čiji radni takt iznosi 1,6 GHz. Procesor ima keš memoriju kapaciteta 3 MB i troši svega 10 W, a prodavaće se po ceni od 289 dolara u uobičajenim količinama od hiljadu primeraka. Jednojezgarni procesor Core 2 Solo SU 3500 radiće na 1,4 GHz, takođe će imati 3 MB keš memorije i prodavaće se po ceni od 262 dolara.

|Search:Find More About Intel ubrzava svoje procesore niske potrošnje|

[ad#ad-post1]