AMD priprema štedljive modele procesora Shanghai

Poznati američki proizvođač procesora, kompanija Advanced Micro Devices (AMD) najavila je početkom ove nedelje pojavljivanje novih štedljivih verzija procesora Shanghai. Novi procesori bi trebalo da se pojave u naredna tri meseca, što će po mišljenju analitičara rasplamsati bitku između AMD-a i Intela za dominaciju na tržištu serverskih procesora.

Radi se o novim četvorojezgarnim procesorima Opteron EE koji će imati slične performanse kao i standardni modeli, ali će trošiti znatno manje struje. Poznato je da minimalna potrošnja AMD-ovih serverskih procesora iznosi oko 50 W. Novi procesori Opteron EE će biti proizvedeni 45-nanometarskim tehnološkim procesom i biće deo serije procesora Shanghai.

Pored četvorojezgarnih procesora Shanghai, AMD priprema i šestojezgarne procesore čije je radno ime Istanbul. Osim dodatna dva jezgra, ovi procesori će koristiti i novu tehnologiju upravljanja potrošnjom, pa se očekuje povećanje performansi uz zadržavanje potrošnje na nivou procesora sa manjim brojem jezgara.

AMD-ova najava novih verzija procesora Shanghai usledila je samo jedan dan nakon što je Intel najavio nove četvorojezgarne serverske procesore Xeon za koje tvrdi da su podjednako značajni kao i procesori Pentium Pro, predstavljeni daleke 1995. godine.

AMD je za 2010. godinu planirao pojavljivanje 12-jezgarnog procesora koji zasada nosi radno ime Magny-Cours. Taj procesor je namenjen za ugradnju u servere, imaće 12 MB keš memorije trećeg nivoa i podržavaće rad sa DDR3 memorijama.

Nažalost, oba velika proizvođača procesora predstavljaju svoje nove, usavršene proizvode u jeku svetske ekonomske krize koja će najverovatnije znatno umanjiti njihovu prodaju.

|Search:Find More About AMD priprema štedljive modele procesora Shanghai|

[ad#ad-post1]

tnews