Procesori Atom za Internet računare zaslužni za uspeh Intela

Istraživačka kompanija iSuppli objavila je nedavno rezultate svog istraživanja tržišta procesora, koji pokazuju da je kompanija Intel zadržala prvo mesto na rang-listi najvećih svetskih proizvođača. Sa ovim rezultatima se slažu i drugi analitičari koji smatraju da Intel za uspešne rezultate poslovanja u prošloj godini može da zahvali prvenstveno procesorima Atom koji se uglavnom koriste u Internet računarima.

Rezultati istraživanja pokazuju da je Intel 2008. godine u svakom tromesečju povećavao svoj udeo na tržištu. U četvrtom tromesečju Intel je zauzimao čak 81,8 posto tržišta procesora, što je porast u odnosu na isti period 2007. kada je tržišni udeo kompanije iznosio 78,4 procenta.

Analitičari se uglavnom slažu da bi Internet računari mogli da pomognu Intelu da i ove godine ostvari slične rezultate, budući da se očekuje da njihova prodaja u 2009. bude udvostručena (u 2008. prodato je oko 10.000.000 Internet računara). Skoro svi veliki svetski proizvođači prenosivih računara (Asus, Dell, Lenovo, Hewlett-Packard, MSI, Acer itd.) predstavili su u 2008. godini svoje modele Internet računara ili najavili da će to uskoro učiniti. Izuzetak predstavlja jedino Apple, ali se u poslednje vreme iz te kompanije čuju glasine po kojima će i ona do kraja ove godine predstaviti svoj model Internet računara.

Snažna konkurencija među proizvođačima računara dovešće do povećane tražnje za procesorima namenjenim Internet računarima. Intel je već najavio da će se “u hodu” prilagođavati zahtevima tržišta i to tako što će investirati u reorganizaciju i rekonstrukciju postojećih pogona (sedam milijardi dolara u naredne dve godine), započeti prelazak na naprednije tehnološke proizvodne procese (prelazak sa 45-nanometarske na 32-nanometarsku tehnologiju očekuje se do kraja ove godine) i raditi na razvoju novih, bržih verzija procesora Atom.

|Search:Find More About Procesori Atom za Internet računare zaslužni za uspeh Intela|

[ad#ad-post1]

tnews