TMC odabrao kompaniju Elpida kao strateškog partnera

Kompanija Taiwan Memory (TMC), koju je nedavno formirala tajvanska vlada u nameri da konsoliduje tamošnje proizvođače memorija, saopštila je da je kao strateškog partnera odabrala japansku kompaniju Elpida Memory. Istovremeno, kompanija je saopštila da će sarađivati i sa američkom kompanijom Micron Technology, koja je zajedno sa japanskom kompanijom bila u najužem izboru.

Tajvanska vlada je početkom marta ove godine saopštila planove o objedinjavanju domaćih proizvođača DRAM memorija u jednu kompaniju, kako bi im pomogla da prevaziđu aktuelnu ekonomsku krizu i eliminišu gubitke. Nova kompanija je dobila ime Taiwan Memory Company (TMC), a njom rukovodi Džon Hsuan, nekadašnji dugogodišnji potpredsednik i glavni izvršni rukovodilac kompanije United Microelectronics (UMC), jednog od najvećih svetskih ugovornih proizvođača procesora.

Tajvanska vlada je finansijski pomogla novu kompaniju, ali njen udeo u vlasništvu ne prelazi 50 posto. Kao što je i planirano, vlada je u dogovoru sa rukovodiocima TMC-a odabrala jednu stranu kompaniju kao strateškog tehnološkog partnera nove kompanije, a u roku od šest meseci u TMC-u treba da počnu aktivnosti na istraživanju, razvoju i dizajniranju memorijskih procesora.

Problemi proizvođača memorija počeli su pre dve godine, pre svega zbog zasićenja tržišta i snižavanju cena memorija ispod vrednosti njihove proizvodnje. Velike investicije proizvođača u nove proizvodne pogone, kao i aktuelna svetska ekonomska kriza, su razlog da neki analitičari predvide da će prihodi proizvođača memorija u ovoj godini opasti za više od 20 posto, kao i da će se tržište oporaviti tek 2012. godine, doduše tako što će se vratiti na nivo iz 2007. godine.

Kompanije koje je tajvanska vlada integrisala u kompaniju TMC su Nanya Technology, Inotera Memories, Powerchip Semiconductor, Rexchip Electronics, ProMOS Technologies i Winbond Electronics. Ukupni gubici tih kompanija u 2007. i 2008. godini iznose 12,8 milijardi dolara.

|Search:Find More About TMC odabrao kompaniju Elpida kao strateškog partnera|

[ad#ad-post1]

tnews