Toshibin televizor sa procesorom Cell stiže najesen

Kompanija Toshiba saopštila je početkom ove nedelje da će se njen TV prijemnik zasnovan na procesoru Cell pojaviti, kao što je to i planirano, najesen ove godine.

Procesor Cell, koji mnogi opisuju kao \”superkompjuter na čipu\” su zajednički razvile kompanije Toshiba, Sony i IBM. Procesor je najpoznatiji po svojoj primeni u Sonyjevoj igračkoj konzoli PlayStation 3 (PS3), ali se koristi i u IBM-ovim računarima i multimedijskim kućnim uređajima. U osnovi procesora Cell je jezgro 64-bitnog procesora PowerPC i osam dodatnih jezgara za obradu multimedije. Sva jezgra metodom virtualizacije podržavaju višestruke operativne sisteme i programske modele. Cell koristi memorijski interfejs Rambus XDR koji radi na 3,2 GHz i može da prati deset tokova instrukcija istovremeno.

Toshiba je prošle godine, na izložbi CES u Las Vegasu, prikazala prototip TV prijemnika sa procesorom Cell, a njegove sposobnosti koje su tom prilikom demonstrirane su još uvek jedini poznati tehnički podaci o novom TV prijemniku. Za vreme demonstracije prototipa televizora prikazana je njegova sposobnost istovremenog dekodiranja i prikazivanja do pet TV programa emitovanih u visokoj definiciji. Prikazana je i sposobnost konverzije u realnom vremenu video materijala snimljenog u standardnoj definiciji u video visoke definicije, kao i obavljanje nekih drugih složenih multimedijskih zadataka.

Ljubitelji računarskih igara ili igara za konzole, koji su na prve vesti o razvoju TV prijemnika sa procesorom Cell, pomislili da će on moći da se koristi i za igranje, ponovo su ostali razočarani. Predstavnici Toshibe su još jednom ponovili da njihov TV prijemnik sa procesorom neće imati te mogućnosti.

|Search:Find More About Toshibin televizor sa procesorom Cell stiže najesen|

[ad#ad-post1]

tnews