Najsnažniji naučni kompjuter odgovara na prva pitanja

U naučno-fantastičnom romanu „Autostoperski vodič kroz galaksiju“, najsnažniji kompjuter u svemiru morao je da nađe odgovor na pitanje „o životu, svemiru i svemu“, a u stvarnom svetu novosagrađeni superkompjuter nazvan Jaguar, do sada najsnažnija mašina posvećena nauci, odgovaraće na pitanja o klimatskim promenama, supernovama i strukturi vode.

Posle detaljno sprovedene procedure izabrani su projekti koji će Jaguaru omogućiti da proizvede najkorisnije rezultate čak i tokom perioda u kome će se još uvek fino podešavati njegove performanse.

Jaguar se nalazi u američkom Nacionalnom centru za kompjuterske nauke (National Center for Computational Sciences, NCCS) u okviru Nacionalne laboratorije Oak Ridge u Tenesiju i njegova vršna performansa je 1,64 petaflopsa (triliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi).

Jaguar ima 181.000 procesorskih jezgara i od njega je snažniji jedino superkompjuter Roadrunner u američkoj Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos u Novom Meksiku, koji dostiže 1,7 petaflopsa.

Jaguar je pušten u rad prošle godine, ali su tek posle nekoliko meseci testiranja rukovodioci laboratorije u Oak Ridgeu spremni da ga zaposle s prvim istraživačkim projektima.

U prvom talasu koji obuhvata 21 projekat, prevladavaju oni koji se odnose na prirodnu sredinu. Tri projekta uključuju modelovanje klime. U jednom od njih koristi se model globalne atmosfere podeljene na stubove čija su osnova kvadrati strane 14 kilometara umesto dosadašnjih 55 ili 100.

Među projektima inspirisanim prirodnom sredinom nalazi se jedan koji simulira prostiranje plamena u dizel motoru s ciljem da se smanji potrošnja goriva i jedan namenjen sintezi biogoriva iz otpadnih biljnih materijala.

Manje hitni problemi za Jaguara su analiza trodimenzionalne strukture supernove 1987A i precizno utvrđivanje rasporeda molekula u tečnoj vodi – što je još uvek misterija, uprkos njenom značaju za živi svet.

Pošto se ispostavilo da je sistem veoma stabilan i pouzdan, a uz to raspolaže i memorijom koja je tri puta veća od sledećeg na lestvici, velika je potražnja za korišćenjem njegovih resursa. Predstavnici laboratorije kažu da će posle jula Jaguar još više raditi na problemima vezanim za klimu, jer je preko mesec dana korišćenja odobreno organizaciji Međunarodni/međuvladin panel za klimatske promene.

|Search:Find More About Najsnažniji naučni kompjuter odgovara na prva pitanja|

[ad#ad-post1]

tnews