Microsoft počinje da isporučuje računar Surface

Kompanija Microsoft saopštila je početkom ovog meseca da će uskoro početi da isporučuje svoj računar Surface u nekim evropskim zemljama, kao i u nekim zemljama Bliskog istoka. Surface će se isporučivati u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj, Italiji, Holandiji, Španiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Kataru i Ujedinjenim arapskim emiratima

Računar Surface koristi bežičnu tehnologiju za povezivanje sa spoljnim uređajima, i ekran osetljiv na dodir koji omogućava da se miš isključi iz sistema. Korisnici mogu da postavljaju objekte, od telefona do prstiju, na kompjuterski ekran nalik površini stola a kompjuter ih prepoznaje, određuje njihov položaj, orijentaciju i pomeranje. Ovo omogućava da se objekti potom povežu s podacima ili medijima (poput muzičkih snimaka ili fotografija) koji se nalaze na disku.

Kad se objekat postavljen na površinu prepozna, pokreće se odgovarajući digitalni odziv. Na primer, korisnik može na površinu da stavi ključeve od kola, a kompjuter će prikazati raspored njegovih dnevnih obaveza ili spisak njegovih omiljenih televizijskih emisija koje se emituju te večeri. Aplikacije pisane za ovu platformu reaguju ne samo na fizičke objekte već i na dodir i pokrete prstiju i time obezbeđuju interakciju.

Prema rečima predstavnika Microsofta, kompanija u 11 zemalja sveta sarađuje sa oko 120 partnera koji razvijaju namenske aplikacije za Surface.

Što se primene računara Surface tiče, očekuje se da će on svoje mesto naći u specijalizovanim okruženjima, pre svega zabavnim – primera radi, prve kompanije u SAD koje su najavile da će kupiti Surface su iz oblasti hotelijerstva, zabave i mobilnih komunikacija. Problem bi mogla da bude cena računara, jer je 2007. godine prilikom predstavljanja prototipa Microsoft najavio da će se Surface prodavati po ceni od oko 10.000 dolara. Ipak, očekuje se da će cena vremenom biti snižena.

|Search:Find More About Microsoft počinje da isporučuje računar Surface|

[ad#ad-post1]