Kina lansirala drugi satelit za svoj GPS sistem

Kina je u sredu 16. marta u ranim jutarnjim satima (petnaestak minuta posle ponoći) lansirala drugi navigacioni satelit koji će ući u sastav njene mreže za globalno pozicioniranje s kojom želi da okonča oslanjanje na strane sisteme ove vrste.

Satelit Beidou II (odnosno Compass-G2), drugi član buduće mreže nazvane Beidou (Kompas), poleteo je iz lansiranog centra Ksičang u provinciji Sečuan na jugozapadu zemlje, izvestila je kineska Nacionalna uprava za svemir.

Sistem će za sada omogućiti pozicioniranje, merenje brzine i usluge vezane za tačno vreme samo u Kini i okolnim oblastima. Planom je predviđeno da se do 2015. napravi mreža od oko 30 satelita koja će pokrivati celu planetu.

Kineski sistem za globalno pozicioniranje, ekvivalent evropskog sistema Galileo, američkog GPS-a ili ruskog siatema Glonas, nadmetaće se za komercijalne ugovore, ali će istovremeno omogućiti da Kina u vojnom smislu ne zavisi od stranih komunikacionih sistema.

Prvi satelit sistema Kompas lansiran je pre tačno dve godine, u aprilu 2007, ali su pre njega, nekoliko godina ranije, u orbitu prethodno postavljena četiri eksperimentalna satelita.

|Search:Find More About Kina lansirala drugi satelit za svoj GPS sistem|

[ad#ad-post1]