Sanyov laserski projektor daje veliku sliku izbliza

Kompanija Sanyo Electric je prikazala prototip laserskog projektora koji izbliza može da prikaže sliku visoke rezolucije sa dijagonalom od dva i po metra (100 inča), svetliju i življih boja od bilo kog projektora na tržištu.

Projektor koristi tehnologiju fokusiranja s asferičnim sočivom velikog prečnika i asferičnim ogledalom izrađenim vrhunskom preciznošću da bi projektovao slike sa izuzetno malog rastojanja. Kompanija na tržištu već nudi jedan blizinski projektor, model LP-XL51, ali taj model kao svetlosni izvor koristi konvencionalnu lampu i uspeva da projektuje sliku dijagonale dva metra (80 inča) s rastojanja od svega osam centimetara, čija je svetloća 2700 lumena.

U poređenju s tim specifikacijama, novi prototip pripada potpuno različitoj klasi.

Prelazak sa sijalice na laserski izvor svetla omogućio je mnogo svetliju i bogatiju sliku. Projektovana slika sada ima svetloću od 7000 lumena, što je rekord za laserske projektore.

Korišćenje lasera i poboljšane elektronike za obradu slike doprinelo je i da raspon boja bude 70% veći od standardne NTSC slike. To znači da su boje skoro dva puta bogatije od onih koje se očekuju od LCD televizora.

Ovaj projektor u odnosu na prethodni model projektuje i veće slike. Sa rastojanja od 63 cm daje sliku visoke definicije dijagonale dva i po metra, a ako se odmakne na 94 cm, dijagonala je 380 cm (150 inča).

Međutim, u poređenju s komercijalnim modelom novi projektor je i znatno veći. Dimenzije su mu 240 x 51 x 63 centimetara, što znači da izgleda kao deo nameštaja. Jednim delom je to posledica činjenice da je u pitanju prototip, a drugim to što koristi laser uz koji ide i dodatna oprema za obradu slike.

Dimenzije projektora će se smanjivati kako se Sanyo bude približavao komercijalnoj proizvodnji, ali nikakvi rokovi u tom smislu nisu objavljeni. Kompanija jedino kaže da će se ova tehnologija koristiti u konferencijskim salama i holovima, za digitalne bioskope i prikazivanje informacija i reklama.

|Search:Find More About Sanyov laserski projektor daje veliku sliku izbliza|

[ad#ad-post1]