Oracle pristao da kupi Sun

Oracle je upravo potpisao ugovor kojim kupuje kompaniju Sun Microsystems za 7,4 milijarde dolara, čime je kao proizvođač softvera uskočio i na tržište hardvera. Ovim potezom Oracle je samo nastavio ono što inače čini proteklih nekoliko godina – kupuje kompanije. Sun se tako pridružio spisku na kome se već nalaze Siebel, PeopleSoft i BEA Systems.

Ugovor je sklopljen pošto je Sun prethodno odbio IBM-ovu ponudu od pre nekoliko nedelja. I pored glasina da bi Oracle mogao kupiti Sun, takva mogućnost se smatrala malo verovatnom, jer se ta kompanija nikada ranije nije bavila hardverom ili serverskim operativnim sistemom, za koje je vezana značajna količina Sunove imovine. Međutim, Sunov Solaris je već duže vreme bio uspešna platforma za Oracleove poslove s bazom podataka.

Pored toga, obe kompanije imaju i jednu oblast od zajedničkog interesa – podržavaju programski jezik Java, s tim što je to i jedina oblast u kojoj se njihove proizvodne linije preklapaju. Sun ima aplikativni server zasnovan na Javi otvorenog koda nazvan Glassfish, koji će Oracle po svoj prilici zadržati, ali se zato ne zna kakva će sudbina zadesiti drugi Sunov komercijalni softver, Java Enterprise System (JES).

Oracle je imao preklapanja i kad je kupio kompaniju BEA, ali pošto je BEA WebLogic imao značajan broj instaliranih instanci, Oracle je taj proizvod ostavio u životu. Sunov JES je instaliran na manjem broju mesta, tako da Oracle može da se odluči da ga pusti niz vodu.

Na konferenciji za štampu održanoj u ponedeljak izvršni direktor Oraclea, Lari Elison, objavio je da su Java i Solaris bili jedina dva razloga zašto je Oracle kupio Sun. Elison je tom prilikom rekao i da je ova kupovina na liniji sa strategijom Oraclea da kupuje kompanije koje imaju „vodeće proizvode na tržištu“.

Za Javu je rekao da je to „najznačajnija softverska imovina koju su ikada kupili“. Oracleovi poslovi vezani za softver zasnovan na Javi, najpre su pojačani kupovinom kompanije BEA, a sad kad je kupljen i Sun, to poslovanje će postati jednako veliko kao i ono glavno, sa bazama podataka. Oracleov Fusion zasnovan je na Javi.

Oracle takođe smatra da je Solaris „daleko najbolja Unix tehnologija koja se može naći na tržištu“, zbog čega se većina njegovih baza i izvršava na tom operativnom sistemu. Elison je rekao da će Oracleovi klijenti koji koriste ova dva proizvoda uskoro osetiti nove koristi od njihove tehničke integracije.

„Sada ćemo našu bazu podataka još tešnje integrisati s nekim od jedinstvenih odlika Solarisa, podesićemo ih tako da zaista rade zajedno i po prvi put ćemo isporučivati kompletne integrisane kompjuterske sisteme optimizovane za visoke performanse, poboljšanu pouzdanost, unapređenu bezbednost i lakše upravljanje uz nižu cena posedovanja“, izjavio je Elison.

Sunov predsednik upravnog odbora Skot Maknili, koji je u brojnim prilikama tokom dvadesetogodišnje saradnje dveju kompanija delio binu s Elisonom, rekao je da Sun i Oracle imaju mnoge zajedničke interese koji će novu uniju za njene klijente učiniti simbiotičkom.

„Oracle i Sun su bili pioniri i partneri preko dvadeset godina. Ova kombinacija je prirodna evolucija naših odnosa i predstavljaće novi definišući događaj u industriji.“

Uprkos optimizmu, sklopljeni ugovor je za Maknilija nesumnjivo veliki udarac, jer je i on, kao i Elison, bio svojeglavi predvodnik tehnološke industrije. Njih dvojica su godinama uspešno vodili svoje kompanije, slovili za najistaknutije rukovodioce u Silicijumskoj dolini i često odapinjali strele na zajedničkog neprijatelja – Microsoft, a s vremena na vreme i jedan na drugog. Odluka da kompaniju koju je osnovao 1982. zajedno sa još dvojicom kolega sa Stanforda preda Elisonu, sigurno mu nije bila laka.

Elison je rekao da Oracle nastoji da kupljene kompanije brzo integriše u postojeću organizaciju, pa će tako postupiti i kad se ugovor sa Sunom sprovede do kraja. Ugovor naime mora još da dobije odobrenje regulatornih tela i deoničara. Očekuje se da sve formalnosti biti okončane na leto. Sun trenutno zapošljava 33.000 ljudi, a Oracle 85.000 i ne zna se da li će eventualna redundantnost u radnoj snazi posle dobijanja odobrenja dovesti do otpuštanja.

Oracle očekuje da će zahvaljujući Sunu u prvoj godini ostvariti veći prihod nego što je ukupno bilo planirano kad su kupljeni BEA Systems, PeopleSoft i Siebel. Sun bi u prvoj godini doprineo Oracleovom profitu sa jednom i po milijardom dolara, a u drugoj sa dve, saopštila je kompanija. Međutim, valja znati da je Sun u proteklih dvanaest meseci zabeležio gubitak od 1,9 milijardi dolara, uprkos prodaji koja je dostigla 13,3 milijarde.

Oracle sad mora da smisli kako će da usmeri svoje poslovanje sa serverskim operativnim sistemom i hardverom. Pored toga što je dugi niz godina podržavao Solaris, Oracle svoj softver izvršava i na Linuxu. Mada Sunov hardver nema doseg kakav ima prethodni zainteresovani kupac IBM, ovaj ugovor daje Oracleu mogućnost da uspostavi poslovni model sličan IBM-ovom, s kojim se inače već nadmeće na tržištu baza podataka.

|Search:Find More About Oracle pristao da kupi Sun|

[ad#ad-post1]