IBM i njegovi saveznici razvijaju tehnologiju od 28 nm

IBM-ov konzorcijum u koji su uključeni proizvođači čipova, kompanije Chartered, Global Foundries, Infineon, Samsung i ST Microelectronics, objavio je prošle nedelje da razvija 28-nanometarski tehnološki proces za proizvodnju čipova na bazi komplementarnih MOS tranzistora (CMOS) s metalnim gejtom, od materijala s visokom dielektričnom konstatom (high-k metal gate, HKMG).

Ovaj tehnološki savez koji je ranije uspešno razvio i HKMG tehnologiju od 32 nanometra, u svom saopštenju navodi i da proširuje postojeće ugovore o zajedničkom razvoju i očekuje dalji napredak u tehnološkoj ponudi.

Prvi čipovi iz „rane rizične proizvodnje“ pojaviće se u drugoj polovini 2010. godine. Uz to, konzorcijum tvrdi da prelazak sa 32-nanometarske na 28-nanometarsku tehnologiju neće zahtevati redizajniranje arhitekture čipova.

One koji rade s poluprovodnicima zanimaće detalji u vezi korišćenog dielektrika (verovatno na bazi silikata hafnijuma ili cirkonijuma) i samog proizvodnog procesa, a ostalim korisnicima je dovoljno to što će kao rezultat dobiti manje čipove koji manje troše. Prvi testovi pokazuju da će 28-nanometarska tehnologija obezbediti poboljšanje performansi od 40% i smanjenje potrošnje od 20% u odnosu na 45-nanometarsku tehnologiju.

|Search:Find More About IBM i njegovi saveznici razvijaju tehnologiju od 28 nm|

[ad#ad-post1]

tnews