NASA traži uzroke kvara svog vozila na Marsu

Krajem prošle nedelje marsovsko vozilo Spirit agencije NASA dva puta je iznova pokrenulo svoj računar, iako to od njega nije traženo. Inženjeri su zatim ustanovili da se Spirit nije probudio kako bi poslao redovni paket informacija. Buđenje je potom izostalo i za sledeće dve komunikacione sesije.

Naučnici sada znaju da imaju problem, a inženjerski tim još uvek traga za njegovim uzrocima. Za sada znaju da su baterije vozila napunjene, da solarni paneli proizvode struju i da su temperature okoline u dozvoljenim granicama. Vozilo je u stanju automatskog rada koje je stabilno.

Spirit je i u januaru ove godine imao problema, jer je odbio da izvrši primljene komande, ali inženjeri su posle nekoliko dana našli rešenje, mada nisu otkrili uzrok.

I Spirit i njegov blizanac, marsovski rover Opportunity, koji je i dalje relativno zdrav, rade na Marsu već pet godina, što je daleko duže od planirana tri meseca koliko je agencija NASA očekivala.

Oba vozila se nalaze u ekvatorijalnom pojasu crvene planete, ali na različitim stranama. Gotovo svakodnevno šalju informacije na Zemlju, a tim od dvadesetak programera i inženjera šalje im naredbe koje upravljajuju njihovim kretanjem i kamerama. Sve te informacije putuju i do 320 miliona kilometara u jednom pravcu, što traje od pet minuta do 21 minut, zavisno od međusobnog položaja planeta.

Kada je u pitanju vozilo Spirit, izgleda da je proteklih pet godina boravka na Marsu počelo da uzima svoj danak. Do sada su inženjeri uspevali da izađu na kraj s njegovim povremenim problemima, ali sada pretpostavljaju da su možda oštećene neke memorijske ćelije čiji sadržaj treba nekako obnoviti. Možda je u pitanju i neki privremeni kvar, poput onih kad se računar iznenada sam resetuje, a potom opet radi normalno.

Nije jasno ni zašto Spirit ima problema, a Opportunity radi dobro, jer oba vozila imaju istu elektroniku i isti softver. Smatra se da bi uzrok mogla biti različitost terena po kome se kreću.

Pošto agencija NASA i dalje ima ambiciozne ciljeve za oba vozila, njeni stručnjaci će nastaviti da ih eksploatišu do krajnjih granica. U ovom trenutku se ne zna koliko će to trajati.

|Search:Find More About NASA traži uzroke kvara svog vozila na Marsu|

[ad#ad-post1]

tnews