LCD panel s optičkim senzorom zamenio pokazivačku pločicu

Kompanija Sharp će uskoro pustiti u prodaju prvi prenosivi računar koji umesto klasične pokazivačke pločice ima LCD panel s ugrađenim optičkim senzorom.

LCD panel dijagonale 10 cm (4 inča) ima optičke senzore raspoređene između piksela tako da istovremeno može da prikazuje sliku i da oseti dodire prstiju ili pisaljke na svojoj površini. Korišćenje optičkih senzora umesto prekrivačkog sloja koji omogućava osetljivost na dodir znači da svetloća ekrana ostaje nepromenjena, a pored toga može se osetiti i istovremeni dodir s nekoliko prstiju. Većina ekrana osetljivih na dodir može da detektuje jedan ili dva dodira istovremeno, ali mali ekran na novom računaru može da detektuje četiri.

U osnovnom radu mali ekran se ponaša kao i uobičajena pokazivačka pločica, ali kad se pipne jedno ekransko dugme pojavljuje se meni iz koga se mogu izabrati prečice do obeleženih Web strana, rečnika, e-knjiga, fotografija i igrica.

Kad se, na primer, pipne sličica obeleživača dobija se spisak omiljenuih strana sa Interneta. Ukoliko se strana izabere pokreće se čitač Weba i izabrana strana se prikazuje na glavnom ekranu. Ova jednostavna funkcionalnost samo je ilustracija pomoću koje se može naslutiti što će ova tehnologija moći da učini kad se upotrebe neki složeniji potezi s pisaljkom ili prstima.

Ukoliko se na tom ekrančiću ispiše neki japanski znak ili reč njeno značenje se može potražiti u rečnicima – za ovo je ranije bilo potrebno da se znak iscrta na ekranu pomoću miša, što nije prirodan način pisanja. Mašina pored znakova japanskog pisma kanđi, prihvata i englesku latinicu, kao i korejske i kineske znakove i reči. Kada prikazuje sliku panel omogućava upisivanje anotacija ili zaokruživanje detalja pre nego što se sadržaj snimi, tako da, na primer, možete zaokružiti svoju kuću na mapi pre nego što je prijateljima pošaljete e-poštom.

Postoji i nekoliko drugih malih aplikacija. Funkcija e-knjige koristi senzor za okretanje strana koje se prikazuju na velikom akranu, a aplikacija klavir prikazuje svedenu klavijaturu za jednostavne melodije. U igrici s kuglanjem kad korisnici uzmu kuglu i zakotrljaju je po senzorskom panelu ona se pojavi na glavnom ekranu i tamo ruši kegle.

Aplikacije na senzorskom panelu rade pod Linuxom a odgovarajući podaci se prenose do glavnog računara koji koristi Windows.

Senzorski panel je napravljen tehnologijom koju je Sharp prvi put prikazao krajem 2007. na izložbi Ceatec u Japanu. Tada je pokazao ekran dijagonale 8,5 cm koji može da prepozna prste i služi kao skener vizit kartica. LCD panel ugrađen u novi računar može da prepoznaje dodir više prstiju ali nema skenersku funkciju.

Računar je nazvan Mebius i u početku će se prodavati samo u Japanu, a u prodavnice će stići krajem maja sa cenom od 80.000 jena (oko 810 dolara). Sharp je objavio da razmatra mogućnost prodaje i izvan Japana, ali će ga najpre ponuditi u zemljama sa složenim sistemima pisanja u kojima bi korisnici imali najviše koristi od upotrebe novog pokazivačkog uređaja.

Računar ima glavni ekran dijagonale 25,6 cm (10,1 inč) i koristi operativni sistem Windows Vista Home Basic na Intelovom procesoru N270 Atom. Radna memorija ima kapacitet 1 GB, a ugrađeni disk je kapaciteta 160 GB. Računar je pored toga opremljen i Web kamerom, uz podršku za bežično umrežavanje u lokalnu mrežu i Bluetooth.

|Search:Find More About LCD panel s optičkim senzorom zamenio pokazivačku pločicu|

[ad#ad-post1]

tnews