Apple demantuje da priprema Internet računar

Tim Kuk, glavni operativni rukovodilac kompanije Apple, demantovao je početkom ove nedelje da kompanija radi na razvoju novog ultraprenosivog računara, odnosno računara za Internet. Štaviše, Kuk je tu vrstu računara nazvao “neupotrebljivim”.

“Internet računari imaju teskobne tastature, male ekrane, nekvalitetan hardver i loš softver. Oni ne nude korisnicima prednosti koje im omogućavaju Appleovi računari”, dodao je Kuk.

Kuk je demantovao da je Apple zainteresovan za tu oblast tržišta računara, i čak ocenio, da se Internet računari “teško mogu nazvati personalnim računarima”. Korisnici koji žele da primaju i šalju poruke e-pošte ili krstare Webom, mogu to efikasnije učiniti ako koriste Appleov mobilni telefon/lični digitalni pomoćnik iPhone ili plejer iPod Touch, smatra Kuk

Internet računari su u poslednje vreme sve popularniji, a njihova prodaja beleži visoke stope rasta. Na tržištu su se pojavili 2007. godine, a u 2008. godini je prodato oko 10.000.000 primeraka tih malih uređaja koji omogućavaju korisnicima da obavljaju jednostavne zadatke, kao što je krstarenje Internetom, slanje i primanje e-pošte, slušanje muzike i izvršavanje osnovnih programa. Računari koji spadaju u ovu kategoriju uobičajeno su lakši od jednog kilograma, debljina im iznosi 2,5 centimetra, imaju ekran dijagonale 7 do 10 inča, podršku za bežično povezivanje sa Internetom i baterije čiji životni vek je produžen. Njihova uobičajena cena se kreće između 199 i 599 dolara, a analitičari očekuju da će u 2009. godini biti prodato oko 20.000.000 Internet račuunara.

Privučene velikim interesovanjem kupaca, svoje modele Internet računara su do sada predstavile kompanije Asus, Dell, Lenovo, Hewlett-Packard, MSI, Acer i druge.

Izjava Tima Kuka je interesantna zbog toga što su se krajem prošlog meseca pojavila nagađanja o tome da i Apple razvija Internet računar, kako bi se uključio u nadmetanje na tržištu Internet računara. Ipak, pojedini analitičari su izrazili sumnju da Apple ima takve planove i podsetili da je kompanija do sada bila prilično ravnodušna prema tom delu tržišta, kao i da će teško moći da napravi Internet računar jeftiniji od 500 dolara, kada se zna da prenosivi računari koje proizvodi koštaju od 999 dolara naviše.

Neki među tim analitičarima podsećaju na to da Apple tradicionalno pridaje malo pažnje tastaturama (a u poslednje vreme sve više pažnje posvećuje uređajima sa ekranima osetljivim na dodir) i smatraju da će novi uređaj pre biti unapređeni plejer iPod Touch (“na steroidima”, kako je to slikovito opisao jedan komentator, a što se podudara sa stavovima Tima Kuka), ili čak, da će Apple u narednom perodiu svoje interesovanje okrenuti u pravcu razvoja čitača e-knjiga.

|Search:Find More About Apple demantuje da priprema Internet računar|

[ad#ad-post1]