EU ograničila cene mobilnog rominga

Članovi evropskog parlamenta glasali su u sredu 22. aprila ogromnom većinom za drastično snižavanje cena slanja tekstualnih poruka i korišćenja Interneta na mobilnim telefonima u inostranstvu, kao i za neznatno sniženje cena telefoniranja.

Najveća cena slanja teksta u romingu snižena je sa današnjeg proseka od 29 evrocenti na svega 11evrocenti. Sadašnjih 46 centi za minut razgovora u odlaznom smeru biće smanjeno na 43, a u dolaznom smeru umesto 22 centa maskimum će biti 19evrocenti. Prenos jednog megabajta podataka neće smeti da košta više od jednog evra umesto sadanjih 1,68 evra. Sve pomenute cene su bez poreza na dodatu vrednost. Gornje granice (ne uključujući PDV) važiće za čitavu Evropsku uniju i stupiće na snagu u julu ove godine.

Pravni akt koji su prethodno odobrili ministri telekomunikacija usvojen je sa 646 glasova „za“ i svega 22 glasa „protiv“.

Odluka ima za cilj sprečavanje „računskog šoka“, neprijatnog iznenađenja koje mnogi dožive po povratku s letovanja kad ustanove koliki im je račun za korišćenje mobilnog telefona u inostranstvu (zapravo u nekoj drugoj zemlji članici EU). U Strazburu su naveli da je zabeležen slučaj da je jedan korisnik mobilnog telefona dobio račun na više od 39.000 evra pošto je sa Interneta preuzeo jednu epizodu televizijske serije.

Zanimljivo je da će cena dolaznog poziva od jula 2011. biti smanjena na 11 centi, a cena prenosa jednog megabajta na 50 evrocenti.

Prve predloge za ograničavanje cena rominga podnela je evropska komesarka za telekomunikacije Vivian Reding i oni su počeli da se primenjuju u julu 2007.

|Search:Find More About EU ograničila cene mobilnog rominga|

[ad#ad-post1]