AMD planira serverski čip sa 16 jezgara

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) objavila je sredinom ove nedelje da razvija serverski procesor sa 16 jezgara, čime će učetvorostručiti broj jezgara u odnosu na svoje sadašnje modele procesora.

Predstavnici AMD-a su na konferenciji za novinare održanoj preko Interneta objavili da će novi procesor nazvan Interlagos imati između 12 i 16 jezgara, kao i da će se pojaviti 2011. godine. Interlagos je naslednik procesora sa 12 jezgara nazvanog Manjikur (Magny-Cours) koji prema ranije objavljenim planovima treba da se pojavi u prvom tromesečju 2010. godine.

Povećavanje broja jezgara je put kojim AMD nastoji da poboljša performanse i istovremeno smanji potrošnju procesora. Istovremeno, dodavanjem više jezgara iz servera se može „iscediti“ više snage, što će ujedno smanjiti i njihov broj u centrima za obradu podataka, a to znači i cenu hardvera i računa za struju.

Čipovi sa 16 jezgara mogli bi se ugrađivati u servere sa dva do četiri podnožja, čime se dobija čak 64 jezgra po serveru. Procesor Interlagos će biti deo serije Opteron 6000, koja će se najverovatnije koristiti u serverima centara za obradu podataka.

AMD-ovi čipovi Opteron nadmeću se s Intelovim serverskim čipovima Xeon, ali Intel je do sada najavio samo verzije sa osam jezgara. Prvi od njih, nazvan Nehalem-EX, pojaviće se 2010. godine. Doduše, Intel je najavio i čip nazvan Larrabee koji će imati „mnogo jezgara“, ali je on namenjen superkompjuterima i aplikacijama iz oblasti 3D grafike.

AMD će u svoje buduće čipove integrisati i funkcije za napredno upravljanje potrošnjom kao i skupove instrukcija koji će ubrzati izvršavanje zadataka u virtuelizovanim okruženjima. Korisnici će moći „ručno“ da kontrolišu i ograničavaju potrošnju procesora i isključuju jezgra koja nemaju posla. AMD radi i na poboljšanjima na nivou hipervizora kako bi udvostručio broj virtuelnih mašina koje se mogu napraviti na njegovim postojećim i budućim serverskim čipovima.

Kompanija planira da u svoje serverske čipove doda i više radne i priručne (keš) memorije, ali ne pominje višenitne funkcionalnosti koje je Intel već uveo u svoje čipove kako bi omogućio istovremeno izvršavanje više zadataka.

Takođe, AMD je saopštio da će 2011. ponuditi i procesor sa osam jezgara nazvan Valencia namenjen serverima nižeg ranga. Procesor Valencia će biti deo serije Opteron 4000 i ugrađivaće se u servere sa jednim ili dva podnožja.

Novi čipovi izrađivaće se tehnološkim postupkom od 32 nanometra što će omogućiti bolje performanse i veću energetsku efikasnost u poređenju sa sadašnjim procesorima Opteron koji su proizvedeni 45-nanometarskim tehnološkim postupkom.

|Search:Find More About AMD planira serverski čip sa 16 jezgara|

[ad#ad-post1]