„Botnetovi” zarazili 2.000.000 računara širom sveta

Antivirusna kompanija Finjan saopštila je da su njeni stručnjaci otkrili da je zasada neimenovani broj mrežnih programa, tzv. “botnetova”, zarazio više od 1,9 miliona računara širom sveta.

Najnoviji slučaj napada na računare korisnika Interneta otkrili su stručnjaci Centra za istraživanje zlonamernih programa (Malicious Code Research Center, MCRC) kompanije Finjan. Po njihovim rečima radi se o dosada najvećem napadu te vrste, u kome je zaraženo najmanje četiri puta više računara nego u najvećem takvom slučaju zaraze koji je zabeležen ranije. O ozbiljnosti aktuelnog napada govori i podatak da stručnjacima kompanije Finjan pomažu i istražitelji britanske policijske jedinice za borbu protiv e-kriminala (Police Central e-crime Unit, PCeU), kao i istražitelji američkog saveznog istražnog biroa (FBI). Prema prvim saznanjima do kojih su istražitelji došli, iza napada stoji šestočlana hakerska grupa iz Ukrajine.

Da podsetimo, “botnetovi” su kompjuterski programi koji omogućavaju automatizovano izvršavanje određenih zadataka. Antivirusni stručnjaci u današnje vreme ovim terminom označavaju i grupu “zombi” računara zaraženih zlonamernim programima koji omogućavaju njihovim autorima da preuzmu kontrolu nad napadnutim računarom. Napadači programiraju “zombi” računare tako da bez znanja svog vlasnika prosleđuju drugim računarima na Internetu neželjene poruke e-pošte, viruse, špijunske programe i druge zlonamerne programe, povećavajući na taj način broj zaraženih računara.

U saopštenju kompanije Finjan, navodi se da je samo u Velikoj Britaniji napadnuto više od 500 kompanija, uključujući nekoliko Web lokacija i računarskih sistema koji pripadaju vladi te zemlje. Tačan broj napadnutih računara koji se nalaze u računarskim mrežama tih kompanija, odnosno državnim informacionim sistemima nije saopšten.

Zlonamerni programi koji se šire u okviru pomenutog napada aktiviraju se u momentu kada korisnik računara pokuša da pristupi Web lokacijama koje kontrolišu ukrajinski hakeri. Nakon što se program instalira na napadnutom računaru, hakeri mogu daljinskim putem da preuzmu kontrolu nad računarom i da na njemu izvršavaju doslovce bilo koju akciju, od čitanja e-pošte i kopiranja datoteka, do “hvatanja” snimaka ekrana, beleženja otkucaja na tastaturi i slanja neželjenih poruka e-pošte drugim korisnicima Interneta. Predstavnici kompanije Finjan izjavili su da su već obavestili nadležne službe u kompanijama i državnim agencijama u kojima se nalaze zaraženi računari.

Prema podacima Finjanovih stručnjaka, 78 posto korisnika zaraženih računara je za krstarenje Webom upotrebljavalo Microsoftov Internet Explorer. Na 15 procenata zaraženih računara koristi se Firefox, dok se na ostalim zaraženim računarima upotrebljava Safari, Opera ili neki drugi čitač Weba. Skoro polovina zaraženih računara nalazi se u SAD (45%), dok se u Velikoj Britaniji nalazi šest posto zaraženih računara.

|Search:Find More About „Botnetovi” zarazili 2.000.000 računara širom sveta|

[ad#ad-post1]

tnews