Univerzalni punjač dobija podršku i u SAD

Glavno udruženje operatora mobilne telefonije SAD, poznato po skraćenici CTIA (koja se više zvanično ne vezuje ni za kakvo značenje pa je u tom smislu svojevrsno „siroče“), podržalo je inicijativu da se napravi univerzalni punjač za mobilne telefone.

Predlagači ovakvog rešenja su Udruženje globalnog sistema za mobilne komunikacije (Global System for Mobile Communications Association, GSMA) i 17 proizvođača mobilnih telefona i operatora mobilne telefonije (3 Group, AT&T, KTF, LG, Mobilkom Austria, Motorola, Nokia, Orange, Qualcomm, Samsung, Sony Ericsson, Telecom Italia, Telefónica, Telenor, Telstra, T-Mobile i Vodafone).

Predlog se pojavio za vreme kongresa Mobile World održanog u februaru ove godine u Barseloni. Ideja je da se napravi globalni punjač koji bi se s mobilnim telefonima povezivao Micro-USB priključkom i trošio 50% manje struje kad je na čekanju. Udruženje očekuje da će do 1. januara 2012. većina novih mobilnih telefona podržavati ovaj novi punjač.

Univerzalno rešenje za punjenje (Universal Charging Solution, UCS) pojednostaviće život korisnika, jer će im omogućiti da jedan isti punjač koriste za više telefona i da nastave da ga koriste i kad kupe novi telefon. Posledica toga biće i eliminisanje oko 51.000 tona suvišnih punjača.

CTIA među svojim članovima ima glavne operatore mobilne telefonije u SAD i brojne ključne proizvođače među kojima su Motorola, Research in Motion (RIM), Cisco Systems i Apple. Pored toga što u američkom Kongresu lobira za ovu privrednu granu, CTIA godišnje organizuje i dva velika sajma.

Grupa za otvorenu platformu mobilnih terminala (Open Mobile Terminal Platform, OMTP) izabrala je Micro-USB kao standardni konektor punjača još 2007. Ovaj konektor sličan je konektoru Mini-USB kakav imaju, na primer, Motorola Razr i mnogi modeli BlackBerryja, ali je nešto tanji. Micro-USB se već koristi u raznim telefonima, između ostalih i u modelima BlackBerry Storm i Curve 8900 kao i u telefonima koje proizvodi kompanija HTC.

Mnogi analitičari smatraju da su proizvođači mobilnih telefona svojevremno sprečili standardizaciju telefonskih punjača, jer su želeli da zarade na prodaji dodatne opreme. Pošto se ispostavilo da je profit od te prodaje ništavan, oni se sada zalažu za univerzalni punjač. Jedan od razloga za uvođenje kompaktnijeg konektora je i to što su se telefoni u međuvremenu smanjili i stanjili. Standardizacja na ovom planu može pomoći da proizvođači smanje troškove jer neće morati da smišljaju sopstvene verzije punjača. Standardni punjači će pored pomoći korisnicima i u zaštiti životne sredine, doneti korist i operatorima mobilne telefonije koji više neće morati da drže na lageru bezbroj varijanti dodatnog pribora za mobilne telefone samo zato što svi imaju drugačije priključke.

Jedan proizvođač koji po svoj prilici neće podržati ovu inicijativu je Apple. Za razliku od drugih, ovoj kompaniji posao sa dodatom opremom odlično ide, jer veliki broj proizvođača izrađuje svakojake dodatke za iPhone i iPod i podržavaju njihov karakterističan (i patentiran) priključni stalak. Ukoliko Apple u svoj budući model iPhonea i ugradi Micro-USB priključak, verovatno će ga dodati i u taj stalak.

|Search:Find More About Univerzalni punjač dobija podršku i u SAD|

[ad#ad-post1]