Spirit se pokrenuo, problemi se još analiziraju

Vozilo agencije NASA za istraživanje Marsa zvano Spirit pomerilo se prošlog četvrtka prvi put posle 8. aprila, reagujući na komande inženjera sa Zemlje koji još uvek ispituju njegove povremene periode amnezije i drugo neobično ponašanje ispoljeno u poslednje dve sedmice.

Spirit je prešao oko 1,7 metara prema odredištu udaljenom oko 150 metara.

Inženjeri u Laboratoriji za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory, JPL) agencije NASA, koja se nalazi u Pasadeni, zaključili su da je bezbedno poslati Spiritu komande za pomenutu vožnju a istovremeno su očekivali da će im u slučaju ponovljene amnezije rezultat koji dobiju pomoći da dijagnosticiraju događaje.

U protekle tri nedelje Spirit je tri puta „zaboravio“ da snimi podatke o svojoj dnevnoj aktivnosti u fleš memoriju koja čuva te podatke i kad se isključi napajanje, odnosno kad se vozilo „uspava“ da bi štedelo struju. Istraživači očekuju da će se ovakvi događaji ponoviti još nekoliko puta i da će zahvaljujući tome uspeti da otkriju šta treba da urade.

Tim pored toga ispituje i druge probleme koji su nedavno zadesili Spirit: tri puta uzastopno se nije „probudio“ da bi uspostavio redovnu komunikaciju i tri puta je iznova startovao računar (11, 12 i 18. aprila). Inežnjeri nisu našli nikakvu vezu između svih ovih događaja. Nakon što su proverili da li probleme možda izaziva pomeranje tanjiraste antene s visokim pojačanjem, rutinska komunikacija je ponovo uspostavljena prošlog ponedeljka.

Spirit je i pored aprilskih problema sve vreme održavao stabilne napojne i termalne parametre, mada je količina energije koju generišu njegovi solarni paneli znatno manja još od sredine 2007, pošto su paneli prekriveni prašinom.

Inženjeri su odlučili da ne čekaju okončanje ispitivanja pre nego što Spiritu pošalju komande za pokret, jer zbog ograničenog napajanja i želje da nastave kretanje prema odredištu na jugu, smatraju da bi stajanje bilo rizično.

Da bi se olakšalo nalaženje uzroka nedavnih problema Spiritova dnevna rutina je promenjena.

Još od 2004. Spirit je između glavnih dnevnih aktivnosti i slanja podataka na Zemlju “spavao” kako bi štedeo energiju. Podaci smešteni u njegovu radnu memoriju (RAM) umesto u fleš memoriju, tokom spavanja bi se izgubili, tako da je amnezija vezana za fleš memoriju u ovakvom scenariju značila da tim gubi sve podatke iz perioda aktivnosti. Novim rasporedom rada Spirit će ići na spavanje pre perioda aktivnosti. Na ovaj način će podaci za slanje u slučaju amnezije fleš memorije moći da se izmu iz RAM memorije.

Spirit i njegov blizanac, vozilo Opportunity, okončali su svoje primarne tromesečne misije na Marsu još u aprilu 2004, ali su nastavili da sprovode naučna ispitivanja na suprotnim stranama planete zahvaljujući odobrenim produženjima misije. Inženjeri su pronašli nekoliko načina da se izbore s raznim simptomima starenja koji su zadesili oba vozila.

Opportunity je u utorak prošle nedelje završio kretanje u dužini od 96 metara, u sredu 137 metara, a u četvrtak 95 metara na dugom putu ka krateru koji je dvadeset puta veći od najvećeg dosada posećenog.

|Search:Find More About Spirit se pokrenuo, problemi se još analiziraju|

[ad#ad-post1]

tnews