AMD predstavio novi ubrzani procesor Phenom II X4

Kompanija AMD predstavila je prošle nedelje novi procesor iz svoje serije Phenom II X4, u kojoj se nalaze četvorojezgarni procesori vrhunskih performansi.

Radi se o modelu X4 955 Black Edition, koji je namenjen ljubiteljima računarskih igara i drugim entuzijastima. Radni takt procesora iznosi 3,2 GHz, ali su predstavnici AMD-a naveli da je na testiranju ubrzavanja procesora dostignuta učestanost od 7 GHz. Po njihovim rečima, vrhunske performanse i niža cena novog procesora trebalo bi da budu glavni adut kompanije u nadmetanju sa sličnim Intelovim procesorima namenjenim stonim računarima.

AMD-ovo saopštenje nije i jedina potvrda o mogućnostima novog procesora. Na pojedinim Web lokacijama pojavile su se slične tvrdnje o ubrzavanju procesora X4 955. Primera radi, na lokaciji Ripping.org objavljeno je da su korisnici koji su imali u rukama prve primerke procesora uspeli da podignu njegov radni takt na 6,7 GHz. Uzgred, da podsetimo da je AMD u januaru ove godine na sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu predstavio svoj tada aktuelni procesor X4 940, koji je radio na 6,5 GHz.

Prema rečima AMD-ovih predstavnika uspešno ubrzavanje procesora omogućeno je upotrebom tečnog azota i tečnog helijuma, koji snižavaju temperatiru testiranog sistema do -140, odnosno -240 stepeni Celzijusa, redom. Upotreba tečnog helijuma je, međutim, rizičnija nego upotreba tečnog azota i zahteva posebno rukovanje. Pre svega, potrebna je ogromna količina rashladne tečnosti (za hlađenje testiranog sistema u trajanju od 90 minuta potrebno je 250 litara tečnog helijuma), koja se drži pod velikim pritiskom u aluminijumskom kontejneru. Opasnost prilikom ovog načina hlađenja se ogleda u tome što bi bilo kakvo curenje helijuma istisnulo kiseonik iz laboratorije u kojoj se obavlja testiranje i dovelo do gušenja svih prisutnih.

Kada su u pitanju obični korisnici, treba napomenuti da se AMD-ova garancija ne odnosi na procesore koji su oštećeni tokom ubrzavanja. Kompanija, međutim, svojim kupcima nudi softver OverDrive, koji olakšava ubrzavanje njenih procesora. Osim toga, prema rečima predstavnika kompanije, procesor X4 955 koji radi na 3,2 GHz bi trebalo bez problema da bude ubrzan do 3,8 GHz, a da za hlađenje koristi konvencionalne ventilatore.

Procesor X4 955 će se prodavati po ceni od 245 USD, u uobičajenim količinama od 1000 primeraka. U AMD-ovom saopštenju se navodi da je ta cena za 10 posto niža od cene Intelovog procesora Core 2 Quad Q9550 na 2,83 GHz, koji košta 270 USD, odnosno za 15 posto niža od, takođe Intelovog procesora iz serije Nehalem, Core i7 920 na 2,66 GHz, koji košta 289 USD.

|Search:Find More About AMD predstavio novi ubrzani procesor Phenom II X4|

[ad#ad-post1]