Datum pojavljivanja SP 2 za Windows Vistu još uvek neizvestan

Predstavnici Microsfta saopštili su početkom ove nedelje da je rad na servisnom paketu 2 (SP2) za Windows Vistu okončan, ali su istovremeno izjavili da se još uvek ne zna kada će ta nadogradnja operativnog sistema početi da se isporučuje korisnicima.

Windows Vista SP2 je ušla u fazu koja se u Microoft naziva “spremna za isporuku proizvođačima računara” („release to manufacturing“, odnosno RTM), međutim datum njenog pojavljivanja je još uvek neizvestan. Štaviše, nije poznato ni kada će IT profesionalci i programeri, članovi Microsoftovih mreža MSDN i TechNet, moći da preuzmu svoju verziju servisnog paketa. Osim na ovaj način, Vista SP2 će moći da se preuzme i kroz program CPP (Customer Preview Program).

Iako se na brojnim Microsoftovim Web lokacijama navodi da je rad na servisnom paketu 2 za Windows Vistu okončan (kao i rad na njegovom “blizancu”, servisnom paketu 2 za Windows Server 2008), datum njegovog pojavljivanja nigde nije objavljen. Takođe, nigde se ne navode ni razlozi za neobjavljivanje datuma isporuke. Na pojedinim lokacijama se još uvek mogu pročitati davno objavljene, uopštene informacije da će se Windows Vista SP2 i Windows Server 2008 SP2 pojaviti u drugom tromesečju ove godine, odnosno do kraja juna. Na drugim lokacijama se pak, korisnicima koji su ranije instalirali servisni paket 1 za Vistu, preporučuje da se ne brinu previše. “Sve što treba da uradite jeste da aktivirate alatku Windows Update i u narednim mesecima, u jednom momentu, vaš računar će sam preuzeti i instalirati SP2”, navodi se u tim savetima.

U vezi sa datumom pojavljivanja SP2 za Vistu, zanimljivo je pomenuti i da je u januaru ove godine na malezijskoj Web lokaciji TechARP.com, na kojoj su ranijih godina unapred objavljivani (i pogađani!) datumi brojnih Microsoftovih akcija, objavljeno da će servisni paket ući u RTM fazu sredinom maja,

Što se tiče tehničkih podataka, servisni paket 2 za Vistu sadrži ranije objavljene softverske zakrpe i trebalo bi da bude kompatibilan sa aplikacijama koje rade pod Windows Vistom ili Windows Vistom SP1. Paket će sadržati i neke nove mogućnosti kao što su aplikacija Windows Search 4.0 namenjena za napredno pretraživanje, program Windows Connect Now koji olakšava konfiguraciju WiFi veze, aplikacija za snimanje Blu-ray diskova itd. Osim toga, poboljšana je sinhronizacija datoteka kroz više vremenskih zona i unapređena podrška za Bluetooth povezivanje.

Tridesetdvobitna verzija Windows Viste SP2 je „teška“ 41 MB, dok 64-bitna verzija ima oko 60 MB.

|Search:Find More About Datum pojavljivanja SP 2 za Windows Vistu još uvek neizvestan|

[ad#ad-post1]