Acer nadmašio Asus na tržištu Internet računara

Treći po veličini svetski proizvođač računara, tajvanska kompanija Acer, održala je u Tajpehu konferenciju za novinare na kojoj je njen glavni izvršni rukovodilac Đanfranko Lanci izjavio da je kompanija u 2008. godini nadmašila svog glavnog rivala na tržištu Internet računara, kompaniju Asustek Computer (Asus).

Prema Lancijevim rečima, Acer je u 2008. godini prodao nešto više od 5 miliona Internet računara, dok je Asus isporuičio 4,9 miliona tih malih uređaja koji omogućavaju korisnicima da obavljaju jednostavne zadatke, kao što je krstarenje Internetom, slanje i primanje e-pošte, slušanje muzike i izvršavanje osnovnih programa. Računari koji spadaju u ovu kategoriju uobičajeno su lakši od jednog kilograma, debljina im iznosi 2,5 centimetra, imaju ekran dijagonale 7 do 10 inča, podršku za bežično povezivanje sa Internetom i baterije čiji životni vek je produžen. Njihova uobičajena cena se kreće između 199 i 599 dolara.

U 2009. godini Acer očekuje da će isporučiti između 10 i 12 miliona Internet računara, dodao je Lanci.

Iako je do polovine 2008. godine Asus imao prednost u broju isporučenih računara, čini se da je u drugoj polovini godine pojavljivanje prvog Acerovog Internet računara Aspire One, donelo kompaniji odlučujuću prednost. Ipak, i pored velike pažnje koju je taj model izazvao i odličnih rezultata prodaje, Acer nije uspeo da ostvari zacrtani cilj – 6.000.000 prodatih Internet računara u 2008. godini, ponajviše zahvaljujući aktuelnoj svetskoj ekonomskoj krizi.

Što se tiče rezultata prodaje po regionima, Lanci je izjavio da se Aspire One najbolje prodavao u SAD, uprkos boljim početnim rezultatima na evropskom tržištu. Prema njegovim rečima, odlični rezultati na tržištu Internet računara, pozitivno su uticali na ukupno poslovanje Acera, i doprineli da kompanija uspešno okonča fiskalnu 2008. godinu.

U 2008. godini je na tržištu isporučeno 11.700.000 primeraka Internet računara, a prema predviđanjima istraživačke kompanije Gartner u 2009. godini će biti prodato oko 20.000.000 Internet računara.

|Search:Find More About Acer nadmašio Asus na tržištu Internet računara|

[ad#ad-post1]

tnews