Prvi Internet računar s Androidom stiže za tri meseca

Prvi Internet računar koji će koristiti Googleov operativni sistem Android i to na jeftinom procesoru kompanije ARM, pojaviće se kroz tri meseca, objavio je njegov proizvođač, kineska kompanija Guangzhou Skytone Transmission Technologies. Njen računar nazvan Alpha 680 upravo prolazi poslednje testove.

Ova kompanija sa pedesetak zaposlenih čije je sedište u gradu Guangdžou na jugu Kine, tvrdi da će konačni prototip računara biti spreman do juna, a da će proizvođačima potom trebati mesec-dva da ga proizvedu za tržište.

Računar Alpha 680 je izazvao talas uzbuđenja kad se za njega prošle nedelje saznalo na Webu. Prototipovi računara su javnu promociju imali na sajmu elektronike održanom u Honkongu nedelju dana ranije. Uzbuđenje koje je izazvao nije poteklo iz saznanja da ga je napravio do juče nepoznat kineski proizvođač, već zbog potencijala koji mu daje tehnologija na kojoj je zasnovan.

Procesori ARM istoimene kompanije iz Kembridža u Engleskoj nalaze se u preko milijardu mobilnih telefona, jeftiniji su i energetski efikasniji čak i od Intelovog štedljivog procesora Atom. S druge strane, Android je sve popularnija varijanta Linuxa za pametne telefone kao što je Googleov G1 i privlači softverske razvojne inženjere istom brzinom kao što je to učinio Appleov iPhone.

Tržišni stručnjaci predviđaju da bi kombinacija ARM + Android mogla omogućiti ulazak u eru Internet računara jeftinijih od 200 dolara koji na baterije rade 12 sati, a dizajnirani su tako da odgovaraju veoma različitim korisnicima. Maleni računari s kombinacijom ARM/Android mogli bi uzdrmati tržište Intelovih čipova serije Atom i Microsoftovog operativnog sistema Windows XP, čime bi se oslabio ili čak slomio stisak kojim Intel i Microsoft drže tržište personalnih računara.

Jedan visoki predstavnik kompanije ARM Holdings izjavio je početkom aprila da kompanija ove godine počev od trećeg tromesečja očekuju 6–10 Internet računara s njihovim procesorom.

Kao prvi računar u ovom talasu Alpha 680 će neke obradovati a neke razočarati.

Kao prvo, postaviće novi reper u prenosivosti. Prototipovi su bili teški oko 680 grama i imali su dimenzije 21,5 x 15 x 3 cm – što je dovoljno malo da stanu u tašnicu ili torbicu koja se nosi preko ramena. Poređenja radi, Asusov Eee težak je 920 grama a dimenzije su mu 23 x 16,5 x 3,5 cm.

Alpha 680 koristi procesor ARM11 koji radi na 533 MHz. ARM11 se pojavio 2002. a uključujući i jače verzije koristi se u mnogim pametnim telefonima među kojima su i Appleovi uređaji iPhone i iPhone Touch. Android se na ovom procesoru izvršava dosta dobro, tvrde proizvođači.

Alpha 680 će imati LCD ekran od blizu 18 cm (7-inča), rezoluciju 800 x 480 piksela, 128 MB DDR2 RAM memorije proširive do 256 MB, umesto čvrstog diska imaće fleš disk od 1 GB (proširiv do 4 GB), a korisnici će moći da mu povećavaju skladišni kapacitet pomoću SD kartice ili preko dva USB priključka. Imaće ugrađen Wi-Fi, tastaturu i pokazivačku pločicu.

Zahvaljujući ovakvoj specifikaciji Alpha 680 će koštati 250 dolara. To je nešto više od 200 dolara koliko predviđaju analitičari, ali svejedno manje od 300 do 500 dolara koliko košta većina računara u kojima su Atom i Windows XP. Sa uhodavanjem proizvodnje, cena bi mogla da bude i niža.

Na negativnoj strani valja istaći to da se Alpha 680 neće isporučivati sa mnogim lokalnim aplikacijama, mada će korisnici moći lako da ih kupe ili preuzmu s Interneta. Pored toga, 20% aplikacija za Android ne radi na ovom računaru, jer još nisu „ispeglani“ svi problemi s kompatibilnošću. I na kraju, Alpha 680 će sa svoje dve baterijske ćelije raditi između dva i četiri sata dok se krstari Internetom preko Wi-Fi veze ili opcione 3G antene, a to je daleko kraće od 8 do 12 sati koje obećava procesor ARM.

Kompanija ovim računarom ne cilja na imućne zapadne korisnike već na „80% sveta koji ne može da priušti skuplji računar“. To znači da ga je prevashodno namenila stanovnicima ruralnih oblasti u Africi i Kini kojima treba pristup Internetu kao i svakom drugom, a gledanje televizije preko Interneta im nije toliko bitno.

Pored kompanije Skytone i tajvanski proizvođači Asus, Acer i MSI potvrdili su da rade na dizajnu Internet računara ili pametnih telefona koji će koristiti Android, ARM ili oboje. Hewlett-Packard je takođe potvrdio zanimanje za Android računare, dok je Dell zainteresovaniji za Android telefone.

|Search:Find More About Prvi Internet računar s Androidom stiže za tri meseca|

[ad#ad-post1]