Acer predviđa prodaju 50 miliona Internet računara u 2010.

Ako treba odabrati uređaje ili proizvode koji su obeležili 2008. godinu, onda su to bez svake sumnje Internet računari. Ti mali uređaji, koji su se na tržištu pojavili 2007, omogućavaju korisnicima obavljanje jednostavnih zadataka, kao što je krstarenje Internetom, slanje i primanje e-pošte, slušanje muzike i izvršavanje osnovnih programa.

Računari koji spadaju u ovu kategoriju uobičajeno su lakši od jednog kilograma, debljina im iznosi 2,5 centimetra, imaju ekran dijagonale 7 do 10 inča, podršku za bežično povezivanje sa Internetom i baterije čiji životni vek je produžen, a cena im se kreće između 199 i 599 dolara.

Nakon sporog početka prodaje, Internet računari su u poslednje vreme sve popularniji, a njihova prodaja beleži visoke stope rasta. U 2008. godini prodato je oko 10.000.000 Internet računara, a analitičari očekuju da će u 2009. godini biti isporučeno oko 22.000.000 Internet računara. U nadmetanje na ovom tržištu uključili su se svi veliki svetski proizvođači računara, osim Applea, mada se u poslednje vreme najavljuje da će i ta kompanija uskoro predstaviti svoj model Internet računara.

U predviđanju broja Internet računara koji će biti prodati ove godine, analitičarima se pridružio i J.T.Vang, predsednik Upravnog odbora najvećeg svetskog proizvođača Internet računara, tajvanske kompanije Acer. Prema njegovom mišljenju, do 2010. godine će na svetskom tržištu biti prodato oko 50 miliona Internet računara. Vang predviđa da će samo u ovoj godini biti prodato 25 do 30 miliona Internet računara, što nadmašuje prognoze istraživačke kompanije Garner, koja je predvidela da će u 2009. biti prodato oko 21.000.000 Internet računara.

Vang prognozira da će u ovoj godini jedan od svaka četiri prodata prenosiva računara biti Internet računar, a svoje prognoze temelji na tvrdnji da većini korisnika nisu potrebne prednosti koje donose dvojezgarni procesori, povećan kapacitet radne memorije, ekran veće dijagonale ili obilje priključaka. Po njegovom mišljenju, korisnicima je potreban jednostavan ali efikasan računar, koji će im omogućiti da što brže obave svoje poslove, koriste Internet ili reprodukuju multimedijske sadržaje.

|Search:Find More About Acer predviđa prodaju 50 miliona Internet računara u 2010.|

[ad#ad-post1]