Intel prestaje da isporučuje Core i7 940 krajem godine

Intel je u u četvrtak 7. maja saopštio da će ove godine prestati da prodaje jedan od svojih procesora namenjenih stonim računarima najviše klase, manje od godinu dana nakon što je predstavljen.

Radi se o procesoru Core i7 940 koji radi na 2,93 GHz i jedan je od tri čipa namenjena stonim računarima koji su zasnovani na Intelovoj mikroarhitekturi Nehalem, a na tržištu su ponuđeni krajem 2008. Projektovani su za stone računare visoke klase, imaju memorijski kontroler na čipu i podršku za DDR3 memoriju i Intelovu tehnologiju QuickPath Interconnect.

Poslednji datum za potvrđivanje porudžbina za Core i7 940 je 4. septembar.

Core i7 940 se našao u procepu između dva uspešnija proizvoda. Sudeći prema podacima jednog tajvanskog proizvođača matičnih ploča, ovaj procesor se nije prodavao dobro kao model Core i7 920 na 2,66 GHz koji je znatno jeftiniji, a po performansama nije mogao da se meri sa verzijom Core i7 965 Extreme Edition koja radi na 3,2 GHz.

Očekuje se da će Intel kasnije ove godine izbaciti naprednije procesore za stone računare, takođe zasnovane na mikroarhitekturi Nehalem.

Kompanija je u februaru objavila planove o ubrzanom prelasku na tehnološki proizvodni prosec od 32 nanometra, koji će se koristiti za proizvodnju procesora čije je radno ime Clarkdale. Napredniji proizvodni proces znači da će Clarkdale raditi brže i uz manju potrošnju u odnosu na postojeće procesore iz serije Core i7.

|Search:Find More About Intel prestaje da isporučuje Core i7 940 krajem godine|

[ad#ad-post1]

tnews