Evropski Parlament odbacio reformu zakona o telekomunikacijama

Evropski parlament je u sredu 6. maja odbio široku reformu zakona o telekomunikacijama zbog jedne stavke koja bi ugrozila prava građana da pristupaju Internetu.

Članovi Parlamenta, naime, smatraju da je korisnicima Interneta potrebna bolja zaštita od isključivanja i podržavaju amandman u kome se navodi da se njihova prava na krstarenje Internetom ne smeju ometati bez presude sudskog tela. Njihovo protivljenje ocenjuje se kao protest protiv francuskog nacrta zakona na čijoj su meti korisnici koji nelegalno preuzimaju s Interneta materijal zaštićen autorskim pravima.

Reforme su formulisali i napisali predstavnici Evropske komisije i one su projektovane tako da obuhvate tehnološki napredak i ubrzani rast brzog pristupa Internetu, kao i da usaglase regulativne mere širom Evrope i zaštite prava korisnika. (Od operatora mobilne telefonije se, na primer, traži da informacije o tarifama i uslovima sklopljenih sporazuma o korišćenju usluga učine transparentnijim.)

Međutim, u predlogu zakona postoji stavka (koji podržavaju Francuska i Velika Britanija) kojom se davaocima Internet usluga daje pravo da ukinu pristup Webu onim korisnicima koji nezakonito skidaju muziku i posle dva prethodna upozorenja. Ukoliko bi ova odredba prošla uspostavio bi se jak globalni presedan u suzbijanju piraterije na Internetu.

Negativan rezultat glasanja u Strazburu usledio je uprkos ranijem dogovoru evropskih ministara telekomunikacija koji su se složili s predlogom.

Parlament je podržao sve druge aspekte reformi, uključujući i stvaranje evropskog telekomunikacionog regulatora koji bi nadzirao nadmetanje na jedinstvenom tržištu, plan za dodeljivanje radio spektra novim mobilnim tehnologijama i unapređivanje građanskih prava na privatnost i zaštitu podataka na mreži.

Međutim, pošto se nisu složili oko jednog elementa u paketu telekomunikacionih zakona, čitava reforma je zaustavljena, što je mnoge posmatrače iznenadilo, jer se smatralo da je u pitanju „gotova stvar“. Ukoliko ministri telekomunikacija na svom sastanku sledećeg meseca prihvate amandman parlamenta mogao bi se izbeći tzv. „proces pomirivanja“, odnosno poslednja faza pre nego što se regulativa potpuno odbaci.

Prve reakcije na rezultat glasanje pozdravljaju odlučnost članova parlamenta da se ne povinuju pritiscima nacionalnih vlada, pogotovo Francuske i Velike Britanije, koje žele veću moć u ograničavanju pristupa Internetu svima koji nezakonito preuzimaju sadržaj zaštićen autorskim pravima.

Prvi su reagovali predstavnici kablovske industrije. „Ovo je u krajnoj liniji potrošački problem i Evropski parlament je stao na stranu svojih građana i naših sedamdeset miliona korisnika“, izjavio je Manuel Konstam, predsednik grupacije Cable Europe. „Evropa je izabrala da ignoriše refleks da se Internet nadzire u ime jednog poslovnog modela. Ovo je podrška zaštiti evropskog fundamentalnog prava pristupu informacijama“, dodao je Konstam.

|Search:Find More About Evropski Parlament odbacio reformu zakona o telekomunikacijama|

[ad#ad-post1]

tnews