Safari i Opera imaju najslabije sisteme ažuriranja

Najnovije upravo objavljeno istraživanje pokazuje da kompanije Apple i Opera zaostaju za Googleom i Mozillom u pogledu distribuiranja nadogradnji za svoje programe namenjene čitanju sadržaja Weba, zbog načina na koji su strukturirali njihovo krpljenje.

Samo 53% korisnika verzije 3.x Appleovog programa Safari instaliralo je novu nadogradnju u periodu od tri nedelje, napisali su Tomas Debendorfer iz kompanije Google Switzerland i Stefan Fraj iz švajcarskog Saveznog instituta za tehnologiju (Swiss Federal Institute of Technology, ETH Zurich) u svojoj upravo objavljenoj studiji.

Pored toga, oni koji koriste verziju 3.2 programa Safari moraju najpre da nadograde svoj operativni sistem Tiger ili Leopard pre nego što ažuriraju Web čitač, što usporava proces instaliranja zakrpa. Na primer, tri nedelje posle objavljivanja verzije Safari 3.2.1, samo 33% korisnika ju je instaliralo.

Operin istoimeni čitač proverava ima li novih zakrpa jednom nedeljno, ali korisnik za njihovo instaliranje mora da prođe istu proceduru kao i kada instalira Operu po prvi put, a to je glomazan proces, navode istraživači.

Tri nedelje posle novog izdanja samo 24% aktivnih korisnika Opere 9.x instaliralo je novu verziju. Međutim, Opera namerava da u sledeće planirano izdanje, verziju 10, ugradi mehanizam automatskog ažuriranja.

„Loša efektivnost ažuriranja Safarija i Opere daje napadačima dosta vremena da poznate slabosti ovih programa iskoriste da napadnu korisnike zastarelih verzija“, navode istraživači.

Fraj i Debendorfer su podatke prikupili analizirajući Googleove Web dnevnike koji snimaju podatke (user-agent string) što otkrivaju tip i verziju korišćenog Web čitača.

Microsoftov Internet Explorer je izuzet iz nekih delova studije jer se zbog bezbednosnih razloga iz dnevnika ne mogu videti inkrementalne promene verzije.

Googleov Chrome je izbio na prvo mesto. Studija je pokazala da je 97% korisnika verzije 1.x ažuriralo program u roku od tri nedelje. Chrome koristi mehanizam tihog ažuriranja kojim se nadogradnje preuzimaju automatski, bez zapitkivanja korisnika, a potom se primenjuju kad se program iznova pokrene. Google pored toga ima tehnologiju auto-ažuriranja otvorenog koda, čije je radno ime Omaha, što znači da svako može da je koristi. Omaha će tražiti nadogradnje čak i kad Chrome ne radi. Chrome inače svakih pet sati proverava ima li novih zakrpa.

Mozillin Firefox je na drugom mestu sa oko 85% korisnika koji su prešli na novu verziju 21 dan posle njenog objavljivanja. Firefox često proverava ima li novih nadogradnji i nudi korisnicima da instaliraju novu verziju, što doprinosi brzom ažuriranju.

Ažuriranje čitača Weba veoma je važno, jer je to najčešće napadana aplikacija. Fraj i Debendorfer su na osnovu analiziranih dnevnika zaključili da čak 45,2% korisnika ne koristi najnoviju verziju.

|Search:Find More About Safari i Opera imaju najslabije sisteme ažuriranja|

[ad#ad-post1]

tnews