Novo ime za Microsoftovu antipiratsku alatku

Microsoft je sistemu Windows Genuine Advantage (WGA), za proveru validnosti svog operativnog sistema, promenio ime u Windowsu 7, verovatno u nastojaju da ukloni kontroverznu sliku koja je stvorena o ovom antipiratskom programu.

Kompanija je u četvrtak 7. maja objavila da će se WGA od sada zvati „Windows Activation Technology“, jer to ime navodno tačnije odslikava način na koji ta tehnologija radi.

Sistem WGA je uveden 2006. godine kao dopuna Windowsu XP, a u Vistu je ugrađen kao njen sastavni deo. Sistem na razne načine, uključujući i aktivaciju proizvoda, proverava da li neko koristi originalnu verziju Windowsa.

WGA je pokrenut kao deo Microsoftove široke akcije u borbi protiv falsifikovanja i piraterije koja traje već nekoliko godina. Mnogi korisnici su se bunili kad je WGA prvi put uveden, pogotovo zato što se zbog ranih grešaka dešavalo da se originalni softver proglasi falsifikatom, što je jednog korisnika navelo da napiše zaobilaznicu za te greške, a mnoge druge nastavilo da nervira i da im dosađuje.

Pojavili su se i prigovori zbog toga što je WGA gasio mnoge funkcije Windowsa ukoliko bi otkrio da je falsifikovan ili piratizovan. Microsoft je na to odgovorio tako što je ispravio greške u svojoj alatki i izmenio način njenog rada. Ona sada prikazuje seriju upozorenja kojima se korisnicima skreće pažnja da je softver koji koriste falsifikat.

Microsoft je promenu imena alatke WGA objavio na svojoj Web stranici u komentaru Džoa Vilijamsa, generalnog direktora odeljenja Worldwide Genuine Windows. Vilijams je rekao da je razlog za promenu imena to što je WGA razvijen za Vistu i sada za Windows 7 „u osnovi različit“ od originalnog programa koji je bio dopuna za XP, mada su ciljevi programa isti.

„Vodili smo se principom da korisniku omogućimo da sazna da li je softver koji koristi originalan i licenciran i da mu pomognemo da nešto učini po tom pitanju ukoliko se ispostavi da nije“, naveo je Vilijams. „Međutim, tehnologija korišćena u Windowsu Vista i Windowsu 7 … sadrži nov kôd i najnovije metode zaštite Windowsa koje su mogle da se uvedu jedino s komponentama koje su ugrađene u Vistu a sada i u Windows 7.“

Vilijams je naveo i da je Microsoft unapredio alatku za aktivaciju u Windowsu 7 podrškom za virtuelizovane slike sistema i grupnu aktivaciju u slučaju kupovine više primeraka kako bi obuhvatio i nove poslovne scenarije o kojima ranije nije mislio ili nisu preovladavali kad je Microsoft prvi put uveo tu tehnologiju.

Microsoft je jednu od poslednjih preliminarnih verzija Windowsa 7, označenu kao Release Candidate 1, objavio prošle nedelje i mnogi očekuju da će se konačna verzija pojaviti u oktobru.

|Search:Find More About Novo ime za Microsoftovu antipiratsku alatku|

[ad#ad-post1]