AMD spaja ogranke za grafiku i mikroprocesore

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) objavila je sredinom prošle nedelje da će objediniti poslovanje svoji razdvojenih poslovnih jedinica. Restrukturiranje kompanije je posledica namere da se mikroporocesorske i grafičke tehnologije dovedu pod isti „krov“ zbog budućeg integrisanja u sisteme i čipove.

Spajanje jedinica za procesore i grafiku rezultiraće povećanom efikasnošću u odnosu na stanje kad su obe jedinice radile odvojeno, smatraju u AMD-u. Nova struktura će usaglasiti proizvodne timove i stvoriti jasne linije rukovođenja po timovima za tehnološki razvoj, prodaju i marketing. Restrukturiranjem niko neće biti otpušten.

Kompanija je restrukturirala svoje poslovanje tako što je formirala četiri nove grupe. Grupa za proizvode biće odgovorna za isporučivanje grafičkih i procesorskih proizvoda kao i za dizajniranje čipova. Ostale grupe zadužene su za marketing, usluge i napredne tehnologije. Ova poslednja, Advanced Technology Group, usredsrediće se na razvoj budućih tehnologija.

Unutrašnje promene u AMD-u predstavljaju pokušaj kompanije da postane profitabilna posle dve fiskalne godine u kojima je beležila gubitke. AMD je nedavno svoje proizvodne kapacitete izdvojio u novu kompaniju GlobalFoundries ne bi li smanjio troškove proizvodnje i fokusirao se na dizajniranje čipova.

Restrukturiranjem će se i grafički ogranak ATI uključiti u glavni tok AMD-ovog poslovanja. ATI je poslovao kao odvojena jedinica od kako je AMD 2006. godine kupio tu kompaniju za 5,4 milijardi dolara. Međutim, ta kupovina još nije donela nikakve finansijske ni tehnološke koristi koje su najavljivane u trenutku kupovine.

Ubrzo pošto je kupio ATI, AMD je najavio da će razviti procesor koji kombinuje grafičku procesnu jedinicu (GPU) i centralnu procesorsku jedinicu (CPU) na istom čipu. Krajem prošle godine objavljivanje tog CPU-GPU čipa je prebačeno iz 2009. u 2011. godinu, uz obrazloženje da postoje neki problemi u razvoju i ekonomičnosti razmera posla.

Robna marka ATI neće se ugasiti posle ovih internih spajanja. AMD će nastaviti da prodaje grafičke kartice s oznakom ATI.

|Search:Find More About AMD spaja ogranke za grafiku i mikroprocesore|

[ad#ad-post1]